Az orvos válaszol

2023.06.03. 16:00

Mi baja lehet a kiskedvencünknek?

Sokszor a gazdi hibája okozza a kisállatok szenvedéseit: nem tudunk bánni velük.

Tanuljunk meg bánni velük!

Fotó: MW

A papagáj, a hörcsög, a nyulak és a tengeri malac gyakori vendégek az állatorvosi rendelőben, de ugyanakkor ritkán orvosiak a problémák, amelyekkel hozzájuk fordulnak: általában tartási, etetési, kezelési jellegűek a gondok, mondta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa. 

Ne szenvedjenek

- Habár a kutyák, cicák közelebb állnak a szívünkhöz, mint a kisrágcsálók vagy madarak, de azért az ő szenvedésüket is nagyon rossz látni, főleg akkor, amikor egyértelműen a mi tevékenységünk okozza a szenvedésüket, mert nem tudjuk gondjukat viselni úgy, ahogy kellene – fogalmazott a szakember. Nézzük például a papagájokat.  Esetükben nagyon gyakori, hogy a gazdi nem tudja  jól megfogni: megszorítja, ezért megsérül, eltöri a lábát, eltöri a szárnyát, mert egyszerűen nincs tisztában azzal, hogy hogyan lehet egy madarat fizikálisan kezelni. 

Dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász
Fotó: Bujdos Tibor

- Ezek nagyon gyakori és drámai kórokok. Kevésbé drámai  az élősködő fertőzöttség, bizonyos atkásság, ami vakarózással és bőrgyulladással jár, de ez is elég rémísztő a papagájok gazdijainak. A rutin karomvágás rendszeres feladat lenne a gazdi számára. Viszont meglepő módon nagyon sok papagájos nem mer hozzányúlni a madárhoz, mert fél, hogy valami kárt tesz benne, ezért a karomvágást sem tudja megoldani. Ezért rendszeresen ellátogat hozzánk, hogy ezt mi tegyük meg. A papagájok egyébként társas lények, csoportokban élnek, de nem lehet tudni, hogy egy teljes mértékben fogságban született és felnevelt kisállatnak mekkora stresszt okoz, ha nincs fajtársa mellette. Ezért kívánatos lenne őket nem egyedül tartani. 

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink dr. Pál Petra kamarai specialista, a Miskolci Állatkórház állatorvosa és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász klinikus szakállatorvos, a Miskolci Állatkórház állatorvosa válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal kérjük, hogy keressék fel állatorvosukat!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában