Bringás Vándor

2023.02.25. 13:00

Tábor két keréken, hét tájon

Az idén először bringás osztálykirándulásokra is lehet jelentkezni.

PGY

Bringás vándorok az Alpokalja-Fertő-tájon. Lehet csatlakozni!

Fotó: MW

A bringás vándortáborok sikerén felbuzdulva idén először háromnapos kerékpáros osztálykirándulásokat is meghirdetett a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ). A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek ne csak buszozzanak az iskolák által szervezett túrák nagy részében, hanem aktívan töltsék el az időt, méghozzá a természetben. A hiánypótló osztálykirándulás érkező és távozó napján különböző színes programokat szerveznek, a köztes napon pedig egynapos, igénytől függően 30-60 kilométeres, kerékpártúrán vesznek részt a diákok. A tavaszi turnusokra március 31-ig lehet jelentkezni.

A nyári szünetben

A MAKETUSZ 2018-ban hívta életre a nyári szünetekben megvalósuló Bringás Vándor programot, amely azóta töretlen népszerűségnek örvend. 2022-ben összesen 13 útvonalon közel ötezren vettek részt a 7 napos bringás túrákon, melyek ideje alatt a résztvevők a sportot a szórakozással ötvözve látogatták végig az adott terület nevezetességeit. 

A trendszerűen növekvő érdeklődés miatt döntöttek a szervezők, hogy a tanév közben is egyedülálló lehetőséget biztosítanak a gyermekek és a pedagógusok számára a bringás osztálykirándulásokkal. 

Pénzes Erzsébet, a MAKETUSZ elnöke arról beszélt: a program célja, hogy a diákok aktívan a természetben töltsék el az osztálykirándulásukat. „A diákok a programon nem a legfelkapottabb helyekre látogatnak el Magyarországon, hanem rejtett kincsek nyomába erednek. Az osztálykirándulások manapság normál esetben arról szólnak, hogy a gyerekek a nap nagy részében egy buszban ülnek, el sem fáradnak. Erre nyújtanak alternatívát a kerékpáros kirándulások” – mondta. 

Telek Hanna, a MAKETUSZ kerékpáros osztálykirándulás projektjének vezetője közölte, országszerte hét helyszínen hirdették meg a hiánypótló programot, az útvonalak a Zemplént, Palócföldet, a Vértest, Festeticsek földjét, az Alpokalja-Fertő-tájt, a Cserehátat és a Velencei-tavat ölelik fel.

János maradandó élményeket őriz a tavaly nyári bringástáborról, amelynek keretében a Zempléni-hegységet ismerték meg alaposan. Annyira magával ragadta a táj természeti szépsége, így nagyon örül, ha az idei osztálykirándulás is ezt célozza meg. Azt tervezi, hogy aktív "propagandát" fejt ki az osztálytársak között. Bencének még nincs sok kilométer a lábában, de egyre lelkesebben tekeri a pedált, tavaly egy napos kirándulás keretében megkerülték társaival a Tisza-tavat. Érdeklődéssel várja az osztálykirándulást, ahol újabb kihívásoknak néz, élményeknek néz elébe.

A programban szereplő osztálykirándulások részvételi díja helyszinenként változó. A tavaszi félévben elérhető osztálykirándulásokra a bringásvándor.hu oldalon az osztálykirándulások menüpont alatt lehet jelentkezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában