Retro

2023.02.02. 14:00

Elégették a hajnalt a lakodalom után

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1963. január 31-i számából idézünk egy élő népszokásról szóló beszámolót.

ÉM

Tűzugrás, napjainkban

Fotó: Shutterstock

Még mindig hódolnak egy régi népszokásnak, a hajnalugrásnak több borsodi faluban – ajánlotta olvasói figyelmébe 1963. január 31-én az Észak-Magyarország. A Bán völgyében, a csereháti részen és a bükki falvakban a fiatal párok többsége farsang idején tartja a menyegzőjét. Ezeken a sokszor két napig is elhúzódó vidám eseményeken gyakran fel­elevenítik az ősi farsangi népszokások egy-egy motívumát. Dédestapolcsányban, Tardonán, Mályinkán, Sajómercsén és Bogácson például a hajnalégetés, vagy ahogy egyes helyeken nevezik, a hajnalhorkolás zajlik. A lakodalom végén, amikor az ég alja már pirkadni kezd, a meghívott vendégek szalmából tüzet raknak a ház udvarán. Ezután vidám énekszó mellett a tűz körül táncra kerekednek, majd átugrálják a lángokat, s így búcsúztatják a farsangi lakodalmat – idézhetjük fel a 60 éve megjelent cikk alapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában