névadás

2021.12.03. 13:16

Nevet kaptak a kisoroszlánok

Badu, Zhara és Kimba névre keresztelték el a rajongók a miskolci oroszlánkölyköket.

Detzky Anna

Forrás: miskolczoo

Májusi érkezésüket követően a Miskolci Állatkert és Kultúrpark oroszlánjai máris párosodtak, ami azt jelzi, hogy megkedvelték a helyet. A frigy eredményeképpen három eleven kisoroszlán, két lány és egy fiú született 2021. szeptember 17-én, amelynek részleteiről november 22-ei lapszámunkban írtunk. A névadásban az állatbarát követők segítségét kérték hangulatjelekkel történő szavazás keretében, az intézmény Facebook-oldalán. A másfél hónapos állatkölykök a Badu, Zahara és Kimba nevet kapták, amelyet december elején hoztak nyilvánosságra.

Fotó: miskolczoo

A szavazók között 3 darab állatkerti ajándékcsomagot sorsoltak ki. A természetes körülményekhez hasonlóan a kölykök két hónapos koruk után találkozhatnak a többi felnőtt állattal, így hamarosan a látogatók is megnézhetik őket.

Egymás kölykeit nevelik

A faj legszembetűnőbb jellegzetessége a hím oroszlánok sörénye, de ez a kicsiken még nem látszik. Egyéves koruk körül kezd növekedni, a fiatal hímek feje és nyaka körül. A sötétebb és hosszabb sörény egészségesebb egyedekre jellemző – olvasható a Miskolci Állatkert honlapján.

Fotó: miskolczoo

– Az oroszlánok falkában élnek, amelynek tagjai főként nőstények, a kölykeik és egy, esetleg több egymással rokon hím. A hímek 5 évesen, a nőstények 4 éves koruk körül válnak ivaréretté. A hímek ekkor elhagyják a falkát. Az oroszlánok egész évben, kedvtelésből szaporodhatnak. A vemhesség ideje három és fél hónap. Egyszerre egy-négy kölyök jön világra, akiket az anyjuk nyolc hetes korukig a falkától külön nevel. A nőstények egymás kölykeinek gondozásába is besegítenek. A hímek nem vesznek részt az utódok gondozásában, az ő dolguk megvédeni a nagy családot a rivális hímektől. Az oroszlán csúcsragadozó, viszont a többi macskafélétől eltérően, csapatban vadászik. Az élelemszerzés inkább a nőstények feladata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában