Nemzetközi Béketeremtők Ligája

2021.12.28. 09:00

Mindenki nyert a találkozóval

Népes alkotói közösséget kovácsolt össze pályázataival a Nemzetközi Béketeremtők Ligája.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

Online összművészeti estet tartott a Nemzetközi Béketeremtők Ligája, ahol bemutatkozott alkotói közössége, és a számukra meghirdetett pályázatok nyerteseit díjazták. A liga 2022-es terveiről szintén szó esett. A kétórás találkozóba sokan bekapcsolódtak a határon túlról is. 

 

– Több mint nyolc országból vesznek részt a rendezvényen – mondta Szurasenkó Dániel, a Nemzetközi Béketeremtők Ligájának elnöke, aki a következő év terveiről is beszélt. – Az egyik a Help programunk, amely egy humanitárius alap létrehozását jelenti. Hogyha a környező országokban valamilyen katasztrófahelyzet, például árvíz, földrengés, tűzvész van, akkor ebből az alapból segítjük önkéntescsapatunkat, hogy eljusson az érintett helyekre, és ott tudjon segíteni különböző adományokkal. A másik nagy programunk jövőre a Peace Point, amely oktatási centrumok létrehozását foglalja magában. Az elsőt Athénban fogjuk megnyitni. Január 2-án utazok ki, hogy átvegyem az épületet.
 

Négy ország alkotói 
 

Az est második felében a béketeremtő alkotók közösségének alapításáról esett szó. 

 

– A közösségnek olyan többféle művészeti ágban tevékenykedő 130 amatőr és professzionális művész a tagja, akiknek az alkotásaiban megjelenik a természet védelme, az emberi jogok és a béketeremtés. Számukra pályázatokat írunk ki, amelyeket kulturális bizottságunk értékel. Az elmúlt évben három ilyet hirdettünk meg: A megbékélt Föld, Fuss el, vírus! és Színes szépkor címmel. Az elsőben festményeket és fotókat díjaztunk, a másodikban verset és prózát. A győztes írásokat Kocsisné Heiler Éva előadóművész és P. Dányi Gabriella költő olvasta fel. Végül eredményt hirdettünk a harmadik pályázatunkban is, amit nemrégen zártunk le. Ide festményeket és négysoros verseket lehetett beküldeni. Mindkét kategóriában kitüntettük a dobogósokat, akiknek bemutatkozását is felolvastam. A találkozó nagyon jól sikerült. Magyarországon kívül Felvidékről, Kárpátaljáról és Erdélyből is csatlakoztak hozzánk pályázók, illetve körülbelül harminc érdeklődő. A jövőben havi rendszerességgel szeretnénk megtartani a találkozót a virtuális térben – fejtette ki Szurasenkó Dániel.
 

A Színes szépkor díjazottjai
 

1. Kalocsa Zsuzsa Öregkori szeretet című verse 
2. Szegény Ildikó Gizella Nagyi című verse 
3. Tóth Andrásné Színes szépkor című verse 
1. Gyólai Gabriella Hálaima a nagymamáért című festménye 
2. Fónagyné Hajdu Zita Évszakok című festménye 
3. Szegedi Miklósné Életúton című festménye 
 

(A borítóképen: Gyólai Gabriella díjnyertes festménye)

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában