megelőzés

2021.11.15. 15:00

Novemberben az arcszőrzet a prosztatarák elleni harcot hirdeti

Régen a macsóságot jelképezte a bajusz, ma az egészségügyi szűrések fontosságára hívja fel a férfiak figyelmét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hónap első napjával elindult a bajusz növesztése (No Shave November, movember), ami ugyancsak lényeges üzenetet hordoz magában. A férfi egészség fontosságára hívja fel a figyelmet, leginkább az őket fenyegető leggyakoribb tumoros megbetegedésre: a prosztatarák megelőzősére.

A „movember” elnevezés az angol moustache (bajusz), valamint a november szó összevonásából ered. A mozgalom eredetileg Melbourne-ből indult útjára 2003-ban. A történet szerint Adam Garone, ausztrál lakos barátaival nosztalgiázott a '70-es évekről és sérelmezték többek között a macsóságot jelentő bajusz eltűnését. Ezen fellelkesülve úgy határoztak, leteszik a borotvát és egy hónapon keresztül növesztik az arcszőrzetüket. Később tovább fűzték a gondolatot és a bajuszborotválási tilalom a férfiakat érintő egyik legsúlyosabb egészségügyi probléma elleni harcot kezdte el hirdetni az arcon.

Számok igazolják

Hazánkban a Movember Magyarország Egyesület az ország legnagyobb férfi egészséggel foglalkozó szervezetévé nőtte ki magát. MentsManust Mozgalmuk keretében nem csak ebben a hónapban, hanem egész évben aktív munkát végeznek. Önkéntes módon prosztata specifikus antigént (PSA) szűrnek országszerte, valamint megbízásra cégeknél vállalnak hasonló feladatokat a férfi dolgozók egészségének érdekében. A számok szerint erre óriási szükség van, ugyanis itthon öt férfiból csak három, az alacsonyabb iskolázottságúak körében kettő tölti be a 65. életévét. Évente körülbelül 5 ezer férfinál diagnosztizálható a prosztatarák, 1500 esetben halálos kimenetelű a betegség. A következő megyéhez közeli szűrést november 18-án Egerben végzik.

- A munka során úgymond előválogatunk és már csak azokat a férfiakat küldjük urológiai rendelésre, akiknél magas PSA érték tapasztalható, ezzel rengeteg terhet levéve az egészségügy válláról. Továbbá a cégeknek is sokat tudunk segíteni, hiszen biztosítjuk számukra az egészséges munkaerőt. Büszkék vagyunk eredményeinkre, többek között arra, hogy több mint 13 ezer férfitársunk PSA-ját szűrtük már meg és 20 élet megmentéséhez járultunk hozzá, legalábbis amit a visszajelzések alapján biztosan tudunk – emelte ki Honti Dániel az egyesület alapítója.

- Az egészség nem magától értetődő és természetes, amit a pandémiás helyzet is bebizonyított. Saját állapotunk miatt csak mi vagyunk a felelősek. Ne az urológustól várjuk a megmentést, hanem nekünk kell megtennünk azokat a nagyon fontos lépéseket, amelyekkel az orvosi beavatkozás elkerülhető – tette hozzá

(A borítóképen: Minden korosztály részese lehet az akciónak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában