Kuvasz-Őr!

2021.11.04. 14:30

Négylábú őrök a legelőn

A kuvaszok akár már négy hónapos koruktól kezdve ösztönösen őrzik a nyájat.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

A haszonállattartáshoz egyre inkább hozzátartozik hazánkban is a védekezés. A Kuvasz-Őr! Nagyragadozó Védelmi Program térítésmentesen juttat kuvaszokat azoknak a gazdálkodóknak, akik ezt kérik.

– Többféle megelőző módszer létezik a nagyragadozók távol tartására egy nyájtól: villanypásztor, nyájőrző kutyák, fix kerítésrendszer, egész napos emberi jelenlét, rémzsinór, valamint fény- és hangtechnikai eszközök használata is – sorolta Szép Ábrahám, a Kuvasz Őr Nagyragadozóvédelmi Alapítvány elnöke. – Minél több módszert kombinálunk, annál kisebb az esélye, hogy támadás éri a haszonállatokat. Egy farkas háromkuvasznyi erővel bír. Azonban mivel intelligens, szívesebben támad ott, ahol nem ütközik akadályba. Védekezés nélkül évente 3-5 farkastámadásra számíthatnak az észak-magyarországi pásztorok. A farkasok kilövését, ha lehetséges lesz, a problémás egyedekre korlátoznám. Egyelőre szöges nyakörvvel szereljük föl a kuvaszokat, hogy az esetleges összecsapásoknál védje őket. Erdélyi mintára szeretném bevezetni a pásztorkutyák piros bojttal való megjelölését, ami munkakutya funkciójukat jelezné. Hosszabb távon fontosnak tartanám azt is, hogy átfogó kártérítési rendszert dolgozzanak ki a gazdák felé, akiket a megfelelő védekezés ellenére veszteség ér.

A kutyák vérében van

A kuvaszokat igénylő gazdálkodókkal folyamatosan tartják a kapcsolatot.

– Kutyákat, általában egyszerre kettőt, közvetlenül tőlem lehet kérni. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség is ajánlja a Kuvasz-Őr! Nagyragadozó Védelmi Programot, ahol megtalálhatók az elérhetőségeim. Az igénylőkhöz előzetes tereplátogatásra megyek ki. Csak villanypásztor mögé adom oda a kuvaszokat, amelyeket az alapengedelmességre nevelés után lehet aztán pórázon kivinni sétáltatni. A pásztormunkára nem szükséges tanítani őket, az a vérükben van. Viszont másfél éves korukig néhányuknál előfordulhat, hogy játszanak a bárányokkal, ezért amíg leszoktatják őket erről, hasznos a pásztor jelenléte is – számolt be a program vezetője.

A WWF Magyarország októberben rendezett Haszonállat-védelem és nagyragadozók konferenciájának részeként egy sajómercsei terepbejáráson Ádám László juhász 110 juhból álló gazdaságában megismerhették a résztvevők a hatékony védekezési módszereket.

– Két négy hónapos kuvaszt kaptam a Kuvasz-Őr programon keresztül, de még egy évig az alapítvány tulajdonában maradnak – mondta Ádám László. – A kutyák az aranysakáloktól is védik a nyájat. Ez a kisebb testű ragadozó talán még a farkasnál is gyakoribb. Korábban csak terelőkutyáim voltak, de ma már őrkutyákra is szükség van, amelyek éjjel-nappal a juhok között tartózkodnak a legelőkertben. A vadháló mellett villanypásztort is felszereltem, így a kuvaszokkal együtt ez már hatékony hármas védelem. A nyáj létszámát naponta kétszer-háromszor ellenőrizzük. Eddig nem történt támadás, bár farkast már láttam megjelenni. Bízunk benne, hogy a jövőben sem fognak annyira elszaporodni a nagyragadozók, hogy drasztikusabb lépéseket kelljen bevezetni.

(A borítóképen: Két kuvasz munka közben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában