Bükki Nemzeti Park

2021.11.19. 16:00

Harc az ártatlan külsejű gonosz idegennel

Első alkalommal önkéntes program keretében gyepkezelést végeztek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a tiszadorogmai Sulymos-lapos nevű területen november 11-én, olvasható a BNPI honlapján.

MM

Forrás: BNPI

Tájékoztatásuk szerint ilyen és az ehhez hasonló beavatkozások azért szükségesek, mert a nedves gyepek természetvédelmi szempontból nagyon fontos élőhelyek, mivel kiemelkedő a biológiai sokféleség megőrzésében betöltött szerepük.

Az elmúlt 200 év során a magyarországi mocsárrétek nagy része megszűnt a nem megfelelő kezelések, a folyószabályozások és a lecsapolások következtében. Ezen élőhelyek védelme és helyreállítása kiemelt fontosságú, mivel átmenetet képeznek a vizes élőhelyek és a szárazföldi biotópok között. A szárazodással fenyegető globális felmelegedés miatt a mocsárrétek fontossága a jövőben valószínűleg még inkább felértékelődik, írja a közlemény.

A pompás sisakoskosbor

Ez a Tiszadorogma határában – nagy kiterjedésű szántók között található – mocsárrét a környék egyik utolsó nedves gyepterülete. Emellett itt található a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzet egyetlen pompás sisakoskosbor (Anacamptis palustris subsp. elegans) állománya, már csak ezért is volt nagyon fontos, hogy elvégezzék a gyepkezelést.

A mocsárrét

Az önkéntes program a terület azon részeire összpontosult, ahová a vizes talajviszonyok miatt a munkagépek nem tudtak bejutni, így itt kézi kaszálásra, valamint kézi cserjeirtásra volt szükség. A gyepen a legnagyobb problémát a nehezen kiirtható gyalogakác (Amorpha fruticosa) jelentette. Ennek az Észak-Amerikából behurcolt növénynek a terjeszkedését a rendszerváltással járó mezőgazdasági szerkezetváltás, a hullámtéri szántók felhagyása, az állatállomány csökkenése és az ezredfordulón gyakoribbá váló árvizek is felgyorsították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában