Országos Haditorna Verseny

2021.10.07. 15:00

Futottak, lőttek, gránátot is dobtak – videóval

Miskolcon szerdán rendezték az Országos Haditorna Verseny megyei döntőjét.

Hegyi Erika

Fotó: Ádám János

Fegyveres váltófutás, kézigránátdobás, lövészet, akadálypálya, honvédelmi és hadtörténeti totó, elsősegélynyújtás. Többek között ezek a feladatok szerepeltek a szerdai Országos Haditorna Verseny megyei döntőjében, melyet Miskolcon, a Budai József utcai sporttelepen rendeztek. A középiskolások számára meghirdetett megméretést a Honvédelmi Minisztérium a Védelmi Bizottsággal közösen szervezte meg. Megyénkben 18 iskolából 20 négyfős csapat jelentkezett és mérte össze tudását.

A versenyt Gerőcs-Tóth Andrea, a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal főigazgatója nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta: a próbatétel fő célja a Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, a honvédelmi nevelés, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése.

– A honvédelem érték, melynek része a sport szeretete és annak megannyi velejárója, mint a tisztelet, alázat, elkötelezettség és csapatszellem. Ez a nap kiváló lehetőséget nyújt a diákok számára, hogy kipróbálhassák a honvédelemhez kapcsolódó sporttevékenységeket – fogalmazott a főigazgató.

– A próbatétel nem másról szól, mint a felkészülésről a hon védelmére – hangsúlyozta Nagy Géza őrnagy, a Miskolci Toborzóiroda vezetője. – A mai nap margóján ott van október 6-a, az aradi vértanúk emléknapja. Ajánljuk fel ezt a napot honvéd tábornokainak emlékére, és sportoljunk a magyar honvédség alapjait megteremtő 1848–49-es szabadságharcra emlékezve! – biztatta fiatalokat.

Komoly tétje van

Az Észak-Magyarországnak elmondta: az Országos Haditorna Versenyt 2014-ben rendezték meg először. A megméretésnek komoly tétje van, hiszen az országos verseny első három csapatának tagjai 15 plusz felvételi pontot kapnak, ha valamely felsőoktatási intézménybe jelentkeznek. Azt is megtudtuk, hogy megyénk 64 középiskolája közül 16 intézményben folyik kadétképzés. Ezek az intézmények csatlakoztak a Magyar Honvédség kadétprogramjához. A képzés legnagyobb bázisa a Miskolci Szakképzési Centrum, melynek komoly tervei vannak a jövőben a honvédelmi képzéssel kapcsolatban, hangsúlyozta Nagy Géza őrnagy.

https://boon.hu/video/orszagos-haditorna-verseny/

A szerdai viadal győztese a szerencsi Bocskai István Katolikus Gimnázium és Technikum csapata lett.

(A borítóképen: Sokféle feladatot kellett végrehajtaniuk a résztvevőknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában