Rendezvény

2021.09.26. 14:30

Először tartottak Megyei Civil Napot Putnokon

Putnokon először tartottak Megyei Civil Napot.

Marosréti Ervin

Forrás: Marosréti Ervin

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megye területén működő civil szervezetek közül nagyjából harminc mutatkozott be a rendezvényen, amelyet a putnoki sportcsarnok melletti területen tartottak meg. Helyi termékek, jellegzetes ételek kerültek az asztalra, de több szociális, karitatív és rendvédelmi szervezet is bemutatkozott az érdeklődők előtt.

Az I. Megyei Civil Napot hagyományteremtő szándékkal rendezték meg.

A megye mozgatórúgói

A megnyitóünnepségen Tamás Barnabás, Putnok polgármestere kiemelte: a gömöri település örömmel adott otthont az eseménynek, de bízik benne, hogy az elsőt még nagyon sok követi majd az előttük álló években. Ezúttal ugyanis azok a szervezetek kerülnek előtérbe, akik mozgatórugói a falvaknak, a városoknak, hiszen a civilek tevékenységei meghatározóak a mindennapokban.

– Nagyon jó mindenkivel találkozni, aki a koronavírus-járvány után úgy gondolja, hogy ismét jó közösségben tölteni néhány órát – tette hozzá köszöntőjében Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Számomra is öröm, hogy itt lehetek, mert ezt az országot, ezt a hazát ilyen elemi közösségek alkotják, és ettől vagyunk igazán erősek. Amennyiben ezek a civil szervezetek valóban azt teszik, amiért szerveződtek, akkor tökéletesen kiegyenlítik egymást, így lehetnek szép városaink, szép falvaink, sikeres országunk.

Színessé teszik

Ezt a gondolatmenetet Demeter Zoltán országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében azzal egészítette ki, hogy a civil szervezetek tudják színesebbé tenni azokat az önkormányzati rendezvényeket, amelyek összefogják a helyi közösségeket. A civilek napja pedig azért lényeges, mert mindenki átérezheti ennek az erejét és a lényegét. Ez pedig egy hamisítatlan életérzés.

– Hálás vagyok, hogy ennyi civil szervezet mutatja meg magát ezen a rendezvényen. Ugyanakkor azért is köszönettel tartozom, hogy megyeszerte milyen sok egyesület működik, amelyek tartalommal töltik meg a mindennapjainkat – tette hozzá Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke. – Ők azok, akik részt vesznek a megye életében, ebből a szempontból pedig az ország élmezőnyébe tartozunk. A szervezetek számát és az aktivitásukat tekintve egyarán.

Megismerni egymást

A putnoki eseményen többek között jelen volt a Vöröskereszt, a polgárőrség, de számos megyei értéktárban szereplő gasztronómiai finomságot is megkóstolhattak a látogatók.

– Fontosnak tartjuk a civil összefogást, így egyértelmű volt, hogy ezen az eseményen is megjelenünk – mondta Pozsonyi András, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület képviselője. – A vidékfejlesztésben vagyunk érdekeltek, ezen belül a fő célunk a helyi termékek népszerűsítése. Természetesen igyekszünk minden lehetőséget megragadni, hogy minél szélesebb körben eljussunk az emberekhez. Tudjuk, hogy ez egy hosszabb munka, de rajtunk nem fog múlni. Az I. Megyei Civil Nap pedig egy nagyon jó kezdeményezés, hiszen itt a megyén belül, de tőlünk távolabb élő egyesületek munkásságát is megismerhetjük.

(A borítóképen: Tamás Barnabás, Bánné dr. Gál Boglárka, Demeter Zoltán és Riz Gábor a rendezvényen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában