torta

2021.08.06. 09:00

A „Napraforgó” fantázianevet viselő édesség nyerte idén a Magyarország Tortája címet

Hamarosan kóstolhatók a finomságok.

Apagyi Beáta

Budapest, 2021. augusztus 3. Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda mestercukrásza a Magyarország tortája címet elnyert Napraforgó nevû tortájával az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünneprõl tartott sajtótájékoztatón 2021. augusztus 3-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete 2021-ben 15. alkalommal hirdette meg a Magyarország Tortája versenyt, az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, állam­alapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére.

Az ipartestület minden évben olyan torták nevezését várja, amelyek az ünneppel vagy Magyarországgal kapcsolatba hozhatók. Továbbá fontos, hogy a magyar ízekkel, gyümölcsökkel készült receptek kiváló minőségű természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazzanak.

Az idei nyertes, Fodor Sándor budapesti cukrász kreációjához a nyári napraforgómezők nyújtották az inspirációt. Ennek ellenére mind a négy évszak jellegzetes ízei felfedezhetők a tortában: a vilmoskörte üdesége, a hárs­mézes friss joghurt savanykássága, a pirított napraforgó telt íze, a karamellizált csokoládé. A napraforgó, a csokoládé, a körte és a méz jól illenek egymáshoz, ezt a harmóniát emeli ki a hozzáadott vilmoskörte-pálinka.

Kreativitás a cukrászműhelyben

A második helyezett az „Őszi pitymallat” lett, melyet a budapesti Nándori Cukrászda csapata készített, a dobogó harmadik fokát Lakatos Pál cukrász „Szabacsi rubato” elnevezésű alkotása foglalhatta el. Magyarország cukormentes tortáját a tápiószecsői Hisztéria cukrászda készítette hozzáadott cukor nélkül, a torta a „Beszterce rózsája” nevet kapta.

A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt.

Olyan új, kreatív sütemények vehettek részt, amelynek meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevőkből valók. A rendkívül erős mezőnyben a tavalyi Magyarország Tortája-győztes Füredi Krisztián végzett az élen „Nimród” fantázianevű tortájával. Ez harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a fekete ribizli és a gesztenye ízét. A cukrászmester a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust is belecsempészte a tortába. Második helyen a Póti Éva és Rubint Regina alkotta „Kikelet” végzett, a harmadik befutó Alena Garannikova „Csodaszarvas” tortája.

(A borítóképen: Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda mestercukrásza a Napraforgó nevű tortájával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában