Crescendo Nyári Akadémia

2021.08.05. 16:00

A komolyzenéé volt a főszerep Tokajban

Sok-sok külföldi vendéggel tizenhetedszer rendezték meg a Crescendo Nyári Akadémiát Tokajban.

Bacsó István

20210731 Tokaj fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Tokajban a zsinagógában tartották meg a Crescendo nyári akadémia záró koncertjét. képen: Lara Bevilaqua és Liu Alyssa

Fotó: Bujdos Tibor

A barokktól a kortárs zenéig számos hangszeres és énekes kurzussal, koncerttel várták a résztvevőket és az érdeklődőket a július 21-én kezdődött 17. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál programsorozatában Tokajban. A résztvevőknek workshopokat is szerveztek, ahol kipróbálhatták a tudásukat.

A Crescendo Nyári Akadémia komolyzenei mesterkurzus megszervezését nagyban hátráltatta a járvány, végül mégis sikeres lett, hiszen százhúsz diák és negyvenöt művésztanár érkezett, összesen tizenhat országból, hogy egy év kihagyás után újra részt vegyenek a rendezvényen.

Az idei mesterkurzus és fesztivál különlegessége volt egy kortárs zenei sorozat, amelyben olyan művészek munkásságát mutatták be a közönségnek, mint Varga Abigél, aki a legifjabb zeneszerző generáció képviselője, Balogh Máté, Budapest kortárs zenei életének állandó résztvevője, aki társ­alapítója a FUGA Budapesti Építészeti Központban működő CentriFUGA elnevezésű kortárs zenei műhelynek, valamint az érettebb korosztályból a Kossuth-díjas Szokolay Sándor, avagy a laikusok által is ismertebb Kurtág György, a kortárs kamarazene egyik legjelentősebb mestere.

A rendezvényt különlegességek is színesítették: Nagy Réka viola da gamba (térdhegedű) és barokk cselló, a finn származású Pauliina Haustein pedig klasszikus improvizáció kurzusokat tartott. A tokaji Paulay Ede Színházban színre került Lackfi János Hinták című színdarabja, amelynek zenéjét Varga Abigél szerezte.

Számos régi és új művészt köszönthetett a nyári akadémia, a hazaiakon túl cseh és amerikai tehetségeket is meghallgathattak az érdeklődők.

(A borítóképen: A zárókoncerten)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában