filmfesztivál

2021.07.13. 15:00

Mundruczó Kornélt ünnepelte a közönség

Hatalmas taps és ováció fogadta a magyar rendező magyar és német nyelven forgatott legújabb, Evolution című alkotását.

Váró Kata Anna

Hungarian director Kornel Mundruczo poses on May 19, 2017 during a photocall for the film 'Jupiter's Moon' at the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France. (Photo by LOIC VENANCE / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

A filmet az idén bevezetett új szekcióban, a Cannes Premierben tűzték műsorra, olyan rendezők alkotásai mellett, mint például Oliver Stone, Marco Bellocchio, ­Mathieu Amalric vagy az idén az Un certain regard zsűrijét vezető Andrea Arnold.

Többször kapott már meghívást

Az ünnepélyes bemutató a fesztivál második legnagyobb, ezer fő feletti befogadóképességű termében, a Salle Debussyben volt, amely zsúfolásig megtelt az alkalomra.

Mundruczó többször kapott meghívást a cannes-i versenyprogramba, a Fehér Isten című filmje pedig ­elnyerte az Un certain regard / Egy bizonyos tekintet elnevezésű parallel szekció fődíját.

Túlmutat a határokon

A tavaly Velencében bemutatott filmje, a Pieces of a Woman volt az első angol nyelvű alkotása Vanessa Kirby és Shia LaBeouf főszereplésével. A filmben nyújtott alakításáért a velencei filmfesztivál díjával jutalmazták és Oscar-díjra is jelölték Kirbyt. Az Evolution szintén a határokon túlmutató, nemzetközi koprodukcióban készült alkotás.

Az Evolution szintén bővelkedik az erős alakításokban, különösen Monori Lili és Láng Annamária hosszú, vágatlan jelenete emlékezetes, amely egy komplikált anya-lánya viszonyt bont ki egy remekül megírt dialógusban, amely Mundruczó állandó alkotótársának és feleségének, Wéber Katának a munkáját dicséri. Wéber Katát egyébként a rangos filmmagazin, a Variety már 2020-ban felvette a legígéretesebb forgatókönyv­írók listájára.

Bámulatos beállítások

A film egyébként a második világháború végén kezdődik, amikor is a koncentrációs táborok kitakarításakor egy csatornában elrejtett kisgyerekre lelnek. Őt láthatjuk viszont Monori Lili alakjában idős korában, és az ő elmondásából ismerjük meg az őt a táborban megszülő anyja történetét. Eva (Monori Lili), Németországban élő lánya (Láng Annamária) és fia (Goya Rego) alakján keresztül láthatjuk, miként viszonyul a saját zsidó identitásához a három egymást követő generáció.

A már említett kiváló színészi alakítások mellett meg kell említeni a film operatőrét, Yorick Le Saux-t is, aki bámulatosan oldotta meg a hosszú beállításokat és jól koreografált kameramozgásokat.

A vetítés végén hosszú percekig zúgott a jól megérdemelt taps Mundruczónak és stábjának, amely láthatóan különösen Láng Annamáriát hatotta meg.

(A borítóképen: Mundruczó Kornél Cannes-ban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában