ökológiai gazdálkodás

2021.07.07. 07:00

Most érdemes biogazdálkodónak állni – minden feltétel adott hozzá

Magyarország néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban.

Balogh Csilla

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

– A Vidékfejlesztési Program (VP) pályázati forrásai, valamint a jogszabályi környezet megteremtése révén hazánk néhány éven belül élen járhat az ökológiai gazdálkodásban – véli Roszík Péter. A Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint „most jött el az a pillanat, amikor ehhez minden feltétel összeállt”.

Kiss István emődi biogazdálkodó is úgy látja, hogy a cél elérhető, ám ehhez komoly élelmiszeripari beruházások szükségesek, különösen a feldolgozóipar fejlesztése terén. – Azt tapasztalom, hogy a jelenlegi kormányzati elképzelések kedvező feltételeket nyújtanak az említett cél megvalósításához. A plusztámogatások jelentősen ösztönözhetik a gazdákat és az élelmiszer-gazdasági szereplőket arra, hogy minél több konvencionális területet vonjanak ökológiai művelés alá – emelte ki a biogazdálkodó.

Jelenleg Magyarországon a teljes mezőgazdasági terület csaknem 6 százalékán, mintegy 300 ezer hektáron folyik ökológiai gazdálkodás. Az uniós tagországok átlaga 8,5 százalék, jelentős különbségekkel. Az élen Ausztria, Észt­ország és Svédország áll. Esetükben ez az arány 20 százalék feletti, míg Málta, Románia, Bulgária és Írország nem éri el a 3 százalékot. Hazánk a középmezőnyben helyezkedik el.

A bió versenyképesebb

A Biokontroll tájékoztatása szerint az ágazat bővüléséhez szükséges pályázati források összértéke több mint 400 milliárd forint, azonban további olyan felhívások is várhatóak, amelyeknél pluszpontot jelent, ha a pályázó már tanúsított ökológiai gazdálkodó, vagy vállalja az ökológiai minősítés elérését. Az átállást pedig szaktanácsadók segítik. Roszík Péter szerint ma Magyarországon, más uniós államokhoz hasonlóan, a növénytermesztés támogatások nélkül nem tud hasznot termelni. Ezzel szemben a biogazdaságok önmagukban is versenyképesebbek. – Egyfelől azért, mert a biogazdálkodásoknak juttatott támogatások mértéke az unióban meghaladja a konvencionálisan művelt területekre fizetett összegeket. Másfelől pedig azért, mert egyre nő a kereslet a biotermékek iránt, különösen Nyugat-Európában komoly az érdeklődés a hazai alapanyagok iránt – mutatott rá Kiss István. Mindezek egyértelműen arra sarkallhatják a mezőgazdaság különböző szereplőit, hogy biogazdáknak álljanak – fűzte hozzá.

Egyre nő a kereslet a biotermékek iránt, különösen Nyugat-Európában

Kiss István

Magyarországon a biogazdálkodók 90 százaléka mezőgazdasági termelő, 9 százaléka pedig feldolgozó. A mezőgazdasági termelőkön belül 93 százalék növénytermesztéssel, 4,5 százalék állattenyésztéssel, 6,6 százalék pedig méhészettel foglalkozik (az átfedések miatt több mint 100 százalék az arány).

Az ökológiai gazdálkodás környezetterhelése töredéke a konvencionális gazdálkodásénak, beleértve a benne dolgozókra gyakorolt egészségügyi kockázatokat is. – Jelenleg a természeti, a gazdasági, a politikai körülmények mind abba az irányba terelik a mezőgazdaságot, hogy minél kevesebb műtrágyát, növényvédő szert, illetve antibiotikumot használjon fel, és mindenki a fenntartható termelés irányába mozduljon el – hívta fel a figyelmet Kiss István, s hozzátette: ez azt jelenti, hogy káros maradványok nélküli, egészséges élelmiszert kell előállítani, hiszen a Föld és az emberiség élni akar. Érdemes tehát elmozdulni az ökológiai termelés irányába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában