2021.07.04. 19:00
Könnyű, nyári finomságok az ízletes gyümölcsből
A cseresznye már tavasszal megjelenik a piacokon, szezonja mégis kora nyárra tehető.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A cseresznye vásárlása során mindenképp igyekezzünk szárával szedett – így tovább eltartható – érett, egészséges szemeket választani. A hűtőszekrényben néhány napig eláll, ha csak közvetlenül felhasználás előtt mossuk meg. A csonthéjas gyümölcs A- és C- vitamin-, vas-, magnézium-, kalciumtartalma jelentős, ahogy víztartalma is (78–82 százalék). Többek között vese- és vértisztító, továbbá bőrújító hatású. Közrejátszik az ízületi betegségek megelőzésében, enyhíti a reumatikus panaszokat, javítja a cukorbetegségben szenvedők helyzetét. Segít a pihentető alvásban, jót tesz a szemnek a benne található béta-karotin és A-vitaminnak köszönhetően.
Receptek
Egészséges cseresznyés-lime-os jégkrém:
Hozzávalók:
120 milliliter víz
3 evőkanál facsart lime
450 gramm magozott cseresznye
Az ízesítés az elkészítő szájízének megfelelően történik
Elkészítés: Közepes lángon elegyíteni kell a hozzávalókat, majd 10-15 percen át főzni, míg a cseresznye meg nem puhul. Ezután vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni szobahőmérsékletig. Ha ez megtörtént, szűrjük át egy szitán. Abban az esetben, ha a cseresznye még nagyon darabos, igénybe vehetjük a turmix segítségét is, hogy homogénebb végeredményt kapjunk. Végül töltsük pohárba, hagyjuk pihenni a fagyasztóban, amikor még nem keményedett meg teljesen, helyezzünk a közepébe egy pálcikát, aminek segítségével a kezünkben is tarthatjuk majd a finomságot, pontosan úgy, mint egy hagyományos, boltban kapható, de kevésbé ilyen egészséges jégkrémet.
Réteges-cseresznyés pohárkrém:
Hozzávalók:
200 gramm bármilyen édes, könnyen morzsálódó keksz
230 gramm natúr krémsajt
300 gramm sűrített tej
300 gramm magozott cseresznye
50 gramm vaj
1 evőkanál citromlé
fél evőkanál liszt
Díszítéshez 60 gramm tört mandula
Elkészítés: Törjük össze a kekszet, majd tegyük a kiválasztott pohár aljára. Keverjük össze a krémsajtot, a sűrített tejet, verjük fel krémkönnyű állagúra, majd mehet a kekszek tetejére. Közepes lángon melegítsük fel a cseresznyét, adjuk hozzá a vajat, és kevergessük. Egy kis edényben keverjük össze a citromlevet a fél evőkanál liszttel, majd ezzel sűrűsítsük be a cseresznyét. Miután kihűlt, halmozzuk a krémre, és a tört mandulával szórjuk meg a tetejét.
(A borítóképen: A gyerekek is imádják a ropogós cseresznyét)