Kulturális rendezvények

2021.07.04. 19:15

Jövőre lesz gombafesztivál

Kissikátorban ősszel szeretnék megtartani a barkó hagyományokra épülő szomszéd falvak találkozóját.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

A Hangony völgye egyik legnagyobb rendezvényének számít a Kissikátori Gombafesztivál, amelyet a koronavírus-járvány előtti időszakban rendre június végén, július elején – tehát ezekben az időkben – rendeztek meg. A helyiek azonban a tavalyihoz hasonlóan úgy döntöttek, hogy az enyhítések ellenére egy esztendővel elhalasztják a nagy népszerűségnek örvendő programot. Szabadtéri rendezvények, falunapok szervezése ugyan már engedélyezett, ám Kissikátorban adott esetben több ezren is megfordulnak ezen a napon, ez pedig már egészségügyi szempontból veszélyt tartogathat magában.

– Ez volt az egyik nyomós indok, ami közrejátszott abban, hogy végül a halasztás mellett döntöttünk – fogalmazott hivatalában Kocsik László Csaba, a zsáktelepülés polgármestere. – Mindig hatalmas az érdeklődés a gombafesztivál iránt, pláne, ha egy nevesebb sztárvendég fellépésével zárul a nap. Ebben az esetben több ezer vendég érkezik a faluba, ezt pedig még a lazítások ellenére sem kockáztattuk meg. Másrészt a település legnagyobb ünnepét több hónapon keresztül szoktuk szervezni, most pedig már nem volt ennyi időnk. Jobbnak láttuk, ha ezt az évet most kihúzzuk, és reményeink szerint jövőre olyan színvonalas eseményen fogadhatjuk a vendégeket, mint amilyet az előző években is megszokhattak tőlünk.

Együtt a barkók

Kissikátorban arról viszont egyáltalán nem tettek le, hogy az év második felében esetleg a barkó néphagyományokhoz kapcsolódó napjukat megrendezzék. A Hangony völgyében található faluban ugyanis ez a második legnagyobb kulturális rendezvény, amely ugyancsak egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

– A jelenlegi helyzetben nem látom akadályát annak, hogy ősszel ismét fogadjuk a szomszédos települések kulturális csoportjait – jelentette ki Kocsik László Csaba. – Nagyszerű hangulatban szokott telni a nap, ahol megismerjük egymás szokásait, hagyományait, az Ózd környéki falvakból érkező csoportok pedig szórakoztatják is a többieket. Ilyenkor Kissikátorban fel szokott lépni az arlói vegyeskar, a helyi harmonikakör, a domaházi hagyományőrzők, a járdánházi és a felvidéki Détérből érkező asszonykórus, valamint a borsodszentgyörgyi népdalkör is. Bízom benne, hogy a vírushelyzet megengedi majd, hogy ezt a sorozatot folytassuk, hiszen az elmúlt évek tapasztalatai alapján komoly igény mutatkozik erre a rendezvényre a résztvevők részéről. Az időpontot már kitűztük, amennyiben semmi nem jön közbe, akkor szeptember 18-án találkoznak a barkók Kissikátorban.

(A borítóképen: A gombafesztivált elhalasztották)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában