ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus)

2021.07.30. 18:30

Eladhatatlanná teszi a paradicsomot és a paprikát

A vírus palántával, vetőmaggal, a ruházat, a használt mechanikai eszközök segítségével is terjedhet.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

ToBRFV (tomato brown rugose fruit virus) – így hívják a paradicsomot, paprikát veszélyesen károsító legújabb betegséget, ami rendkívül könnyen terjed, jelentős veszteséget okozva. Európában már 2018 óta ismert. Idén hazánkban Csongrád-Csanád, illetve Győr-Moson-Sopron megyében mutatták ki a vírus jelenlétét, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma is igazolt.

„Az illetékes kormányhivatalok növényvédelmi szakemberei megkezdték a hatósági intézkedéseket, valamint a fertőzések forrásának felderítését. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szigorú higiéniai előírásokat rendeltek el. Ez magában foglalja a fertőzés terjesztésére alkalmas minden anyag (például göngyöleg, munkaruha, metszőolló) rendszeres fertőtlenítését. Gondoskodni kell az üvegházból kikerülő zöld melléktermék ártalmatlanításáról is, amely történhet a hatóság által kijelölt helyszínen elföldeléssel vagy hulladéklerakóba szállítással, továbbá a termelési ciklus végén a teljes üvegházat fertőtleníteni kell. Hatósági felügyelet mellett – bizonyos esetekben – a tünetmentes paradicsombogyók hazai értékesítésére továbbra is lehetőség van” – írja a biztonsági hivatal internetes oldalán.

A növénykárosító ellen nincs hatékony növényvédelmi technológia, az általa okozott elváltozások eladhatatlanná teszik a termést. Ennek ellenére a termelők megtehetnek néhány megelőző intézkedést.

A károsító hazai előfordulása miatt még inkább fontos, hogy megbízható forrásból szerezzék be a szaporítóanyagot, és még szigorúbban tartsák be a termesztés és a forgalmazás során az általános higiéniai szabályokat.

A Nébih javasolja továbbá az önellenőrzést, mert a megbízható forrásból származó ültetési anyagoknál is előfordulhat a vírus. A külföldi előállítású vetőmagok felhasználása esetén nagyobb biztonságot adhat a vetés előtti célzott laboratóriumi vizsgálat. A ToBRFV tüneteinek első észlelését követően a gyanút be kell jelenteni a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak.

Felhívják a figyelmet, hogy a vírus csak a növényeket károsíthatja, az emberi egészségre nem veszélyes.

Ráncos, érdes, foltos

A vírus tünetei a zöldség levelén és termésén észlelhetők. Leginkább a növény felső levelein jelenik meg a ráncos, érdes, klorotikus foltokban megjelenő elváltozás. A levélerek elsárgulnak, bizonyos esetekben a levéllemez elkeskenyedik. A vírus terjedhet palántával, vetőmaggal, de meg tud maradni a ruházaton és a mechanikai eszközökön, a szállításra használt göngyölegen, így könnyen átvihető a hajtatóházak között. Nagyobb távolságra a fertőzött területről származó paradicsom terméssel is eljuthat.

(A borítóképen: A szép és egészséges termés érdekében a fertőzést megelőző intézkedésekre van szükség)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában