csokoládé világnapja

2021.07.07. 15:30

A csokit nem szabad megtiltani

A szakember azt ajánlja, hogy magas kakaótartalmú étcsokit fogyasszunk, de csak délidőben.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Fotó: Shutterstock

Július 7-e a csokoládé egyik világnapja, merthogy több is van egy évben.

Statisztikai adatok szerint az Európai Unióban évente fejenként összesen 6,5 kilogramm csokit eszünk, a magyarországi adat ennek a fele. A magyar emberek a tejcsokoládét szeretik a legjobban, a megkérdezettek több mint fele erre a fajta csokira szavazott. Az ízek közül a mogyorós és mandulás mindössze három százalékkal előzi meg a marcipánost, utóbbiból a felmérésben részt vevő honfitársaink 24 százaléka csemegézik rendszeresen. Nem meglepő, hogy Európában a svájciak eszik a legtöbb csokit, 8,8 kilogramm/fő az éves fogyasztásuk. A dobogón végeztek még az osztrákok és az írek, 8,1 illetve 7,9 kilogrammal.

De egészséges-e a csokoládé? Kérdésünkre dr. Popovics Szvetlana táplálkozási és sporttáplálkozási tanácsadótól kaptunk választ, aki elöljáróban hangsúlyozta, annak a híve, hogy tiltott étel nincs, csak mindent mértékkel kell fogyasztani. Ez igaz akkor is, ha fogyókúrába kezdünk, de akkor is, ha életmódváltást tervezünk. Tiltani azért nem szabad, mert akkor hamar feladjuk a diétát, és utána az engedélyezett mennyiség sokszorosát esszük meg annak az ételnek, ami után sóvárogtunk, például a csokoládénak.

Inkább az étcsoki

Hangsúlyozta: a csokoládék közül az étcsokoládét ajánlja, mert annak magas a kakaótartalma. Annál jobb, minél magasabb ez az arány, a 80 százalék felettit szokta javasolni. Az étcsokoládé rengeteg egészséges anyagot tartalmaz, amelyek javítják a vérkeringést és csökkentik a vérnyomást, ezenkívül felgyorsítják az anyagcserét. Tehát akár fogyni is lehet tőle. Persze nem a csokitól, hanem attól, hogy ha elfogyasztunk naponta egy-két kockát, akkor a benne lévő katekin miatt több energiát tudunk elégetni. A csokoládénak rendkívül magas az antioxidáns-tartalma, sokkal több, mint némelyik gyümölcsé. A csokoládé fogyasztása után a szerotoninszint is gyorsan emelkedik, ami boldogság érzését kelti, viszont gátolja a stresszhormonokat, ami szintén a kedvező hatások számát gyarapítja.

– Arra is ügyeljünk, hogy a csokoládét soha ne este együk, hiszen az már a raktározás ideje, hanem desszertként, ebéd után. Ha így teszünk, akkor a csokoládé nem növeli majd a kilóinkat, sokkal inkább a pozitív hatásai kerülnek előtérbe. Mivel a csokoládét nem szabad tiltani, de mértékkel kell fogyasztani, a pácienseimnek azt szoktam javasolni, hogy csomagolják be külön az egykét kockát, hogy ne lássák az egész tábla csokit. A kis adagot tegyék be a hűtőbe, mert ha hideg, sokkal élvezetesebb, például egy kávé mellé. Nem kell hirtelen behabzsolni, lassan, élvezettel együk, érezzük az ízét, az összetevőit. Az étcsokoládé ugyan keserű, de nagyon kellemesek a természetes összetevői. Tejcsokoládét azonban lehetőség szerint ne fogyasszunk, mert annak magas a cukor- és zsírtartalma. Pozitív hatása nincs a szervezetünkre, csak azért kedvelik sokan, mert édes és finom – hívta fel a figyelmet Popovics Szvetlana.

Elárulta egy nagyon finom, kakaós édesség receptjét is, amit mi magunknak készíthetünk el otthon.

– Keverjük össze a kakaót egy kis vízzel! Tegyünk bele természetes édesítőszert, például sztíviát! Adjunk hozzá natúr földimogyorót, turmixoljuk össze, majd tegyük hűtőbe! Majdnem olyan lesz, mint a Nutella krém, csak sokkal jobb és egészségesebb, mert nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot és tartósítószert. Rengeteg olyan édességet tudunk mi magunk is készíteni, aminek sokkal kisebb a kalóriatartalma, mint a bolti változatának – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában