Mályi Madármentők

2021.06.25. 12:00

Uhut és kányát mentettek

Egy uhu és egy barna kánya életben maradásáért is küzd a Mályi Madármentő Állomás.

Apagyi Beáta

Fotó: Ádám János

Elsőnek a barna kánya érkezett – kezdte Lehoczky Krisztián, az állomás létrehozója. – A Bükki Nemzeti Park természetvédelmi őrszolgálata hozta el hozzánk a rettenetes, szinte agyhalálközeli állapotban lévő madarat. Nem garantáltam a természetvédőknek, hogy két percen belül nem pusztul el az aktuális állapota és a miatt a stressz miatt, hogy új helyre kerül, gondozásba vesszük. Szerencsére nem így lett – folytatta.

– Első körben pótoltuk a folyadékot, adtunk neki cukrot, hogy a vércukorszintjét megfelelőre állítsuk, majd megkezdtük a táplálását. Nem szabad hirtelen etetni a madarat, több dózisban, kisebb adagokban kell, hiszen a kiszáradás miatt a bevitt táplálék megemésztéséhez is rengeteg energiára van szüksége. A barna kányának van egy felkarcsonttörése is, emiatt fogyott le. Ez mára már összeforrt, de most sincs olyan állapotban, hogy megröntgenezzük vagy bármilyen beavatkozás alá vessük. Ha kondíciója javul, a hortobágyi Madárkórházba szállítjuk, ahol az orvos fogja megállapítani a műtét után, hogy tud-e majd repülni a madár, és ha igen, mikor – tette hozzá.

– Másodiknak érkezett az uhu, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársai által. Nagyon sovány, bár picit aktívabb, fiatal fiókáról van szó, tollai még tokosak. Rossz kondícióban van, teljes mellizomzatát elvesztette, körülbelül 2-3 kilónak kellene lennie ebben a korban. Átvétel után a folyadékpótlást, az etetést nála is azonnal megkezdtük, a tegnapi nap már egyedül fogyasztott el 30 dekagramm húst, ami nagy előrelépésnek számít. Az uhufióka hízásig marad nálunk, majd a nemzeti park pecsételi meg a sorsát – avatta be lapunkat a részletekbe Lehoczky Krisztián.

Elkerülni a szelídülést

– A kézhez szokást mindenképp el akarjuk kerülni, a fiókánál ez könnyen megtörténhet, hiszen mindennap lát minket, tőlünk kapja a vizet, takarítjuk, élelmezzük, megszokja az ember közelségét, ezért ezt a kapcsolatot minimálisra redukáljuk. Azon dolgozunk, hogy visszakerüljön a természetes élőhelyére. Az uhu a legnagyobb bagolyfajok egyike, egy igen specifikus fajta, nem lehet csak úgy elengedni, neki egy élőhelyet kell választani.

(A borítóképen: A kánya nagyon rossz állapotban került be Krisztiánékhoz)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában