kiállítás

2021.06.11. 19:00

Lehozzák a csillagokat a barcikaiaknak

Kazincbarcikán egy kiállítás keretében megelevenedik a naprendszer és annak elemei.

Apagyi Beáta

Forrás: ÖBE

Rizner József, az Összefogással Barcikáért Egyesület elnöke az ötlettel kapcsolatban elmondta, hogy a méretarányosan kicsinyített installációkkal szemléltetni akarják a naprendszert és annak elemeit.

Térben láttatni

– Egy régi álmunk vált valóra – kezdte az elnök. – Szerettük volna nemcsak síkban, hanem térben is láttatni az égitesteket, hogy érzékeltessük, mekkora a bolygók mérete, a közöttük lévő távolság, továbbá hogy elgondolkodtassuk a látogatókat azzal kapcsolatban, hogy nincs lehetőségünk elhagyni a Földünket, így nekünk ennek szeretete és védelme az elsődleges feladatunk. A cél megfogalmazását követte az ötletelés, majd tavaly végre úgy döntöttünk, hogy testet ölthet az elképzelés – tette hozzá.

– Az egyesület közreműködésén kívül az ÓSZC Surányi Endre Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai segítettek a megvalósításban, leginkább az ügyességi feladatok megszervezésében és lebonyolításában. Van például egy teljesen hiteles holdmérlegünk, amire ha rááll az érdeklődő, eredeti testsúlyának hatodát fogja mutatni, így szemléltetve a Hold gravitációját. Próbáltuk reprodukálni a Föld saját tengelye és a Nap körüli forgásának sebességét, továbbá egy üveg mák segítségével bárki megtippelheti, hány üveg mákkal kell rendelkeznünk ahhoz, hogy annyi mákszemünk legyen, ahány csillag van a tejútrendszerben – sorolta. – Általában hatalmas a döbbenet, amikor kiderül, hogy több mint 500 ezer ez a szám. Létrehoztunk egy mini földsétányt is, ahol a felelőtlen emberi tevékenységek következményei elevenednek meg, mint például a csernobili atomkatasztrófa, az Aral-tó pusztulása, az ausztráliai nyulak esete és még hosszasan sorolhatnám. Aki eljön, annak mindenképp megéri, hiszen láthatja az egy méter átmérőjű műanyagból készült Napot a Don Bosco Sportközpont mögötti sétányon, továbbsétálva a Jupitert a Völgy park közepe táján, illetve a Szaturnuszt és gyűrűjét az Irinyi János Református Oktatási Központnál, az Uránuszt pedig a Deák Ferenc Szakképző és Művészeti Szakközépiskolánál.

(A borítóképen: Érdeklődő az egy méter átmérőjű műanyagból készült Napnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában