programok

2021.06.15. 11:00

Hetvenen túl is aktívak

A Nagyi Klub tagjai nehezen élték meg a bezártságot, úgy érzik, a közösség meghosszabbítja az életüket.

Detzky Anna

Forrás: ÉM-Archívum

A Nagyi Klub egy maroknyi idős közösség a Győri kapuban, amely szívesen tölti kulturális programokkal az idejét. Múlt héten ők is újraindultak.

– Hétfőn tartottuk az első klubnapunkat, ami nagyon jól sikerült. A tagok boldogok voltak, hogy végre szemtől szemben találkozhattak. Hárman maradtak csak távol – tudatta Laboda Gizella klubvezető. – Ketten azt mondták, hogy azért nem jönnek még, mert nem akarnak zárt helyre közösségbe menni. A harmadik pedig a kis unokájára vigyázott.

Színház és fürdőzés

Az első klubfoglalkozás a nyári és őszi program megtervezésével telt.

– Az Ifjúsági és Szabadidő Ház, ahol az alkalmainkat tartjuk, azonnal jelzett nekünk, amikor megnyitott. Hosszabb távra egyelőre nem merünk tervezni. A többnapos kirándulásunk már biztosan elmarad, de egynapos túrákat lehet, hogy beiktatunk majd. Elhatároztuk, hogy a következő alkalmon, két hét múlva hétfőn, elmegyünk szalonnát sütni a jól bevált helyünkre, a csanyiki Bodnár Gábor Cserkészparkba. Kora ősszel Budapestre vennénk színházjegyet, mert a Miskolci Nemzeti Színházba szinte mindenkinek bérlete van. Emellett, ha megnyílik az átalakítás alatt álló Mezőcsáti Termálfürdő, akkor oda is elmennénk néhányszor – fejtette ki a klubvezető.

Jó helyi kapcsolatok

Kihasználják a helyszín adta lehetőségeket is.

– Az átlagos klubfoglalkozásokra szívesen hívunk előadókat, akik úti beszámolóikat adják elő, mert a társaság fiatalabb korában szeretett utazni. Emellett rendszeresen járunk a miskolci Színészmúzeumba előadásokat hallgatni. Jó a kapcsolatunk a Kapuzörgetőkkel, akik közel hozzánk, szintén a Győri kapuban tevékenykednek. Szoktak szólni nekünk, ha az időseket érdeklő programokat szerveznek – számolt be Laboda Gizella.

A társaságban mindenki egészséges, és néhányan a karantén ideje alatt is találkoztak.

– Szerencsére az elmúlt időszakban nem történt halál­eset. Az ifiházba csak védettségi igazolvánnyal tudunk belépni, amivel minden tagunk rendelkezik. Először a maszkviselés is kötelező volt, de egy tágas teremben kaptunk helyet. A tagság elég nehezen élte meg a bezártságot – hangsúlyozta a klubvezető.

Új tagok jelentkeztek

– Mivel hetvenen felül van az átlagéletkor, ezért néhányan a családjuk segítségére szorultak. Különösen az első hullám ideje alatt, amikor még egyáltalán nem lehetett kimozdulni. Később már voltak, akik egyénileg is összejöttek, és kimentek a Bükkbe sétálni. Egyébként maga a klubtagság sem nagy, mindössze tizenöten vagyunk, köztük egy férfi taggal. Zömében miskolciak, egy szikszói van köztünk. Nemrégen jelentkeztek érdeklődők, akik szívesen csatlakoznának újként, de a koronavírus miatt abban maradtunk, hogy inkább ősszel jönnek el közénk – mondta beszélgetőtársunk.

(A bortóképen: A Nagyi Klub tagjai egy korábbi hajókiránduláson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában