kerékpáros turizmus

2021.06.07. 07:00

Bicajjal a vonaton: népszerű a kombinált közlekedés

Vonattal is eljuthatunk a kedvelt kerékpáros turisztikai térségekbe.

Pap Gyula

Forrás: MÁV

A kerékpáros utasok számában tavaly ugrásszerű növekedés következett be, a kerékpáros turizmus minden korábbinál népszerűbbé vált. A vonattal biciklit szállítók száma a járványhelyzet és a kedvezőtlen tavaszi időjárás ellenére is 35 százalékkal haladta meg a 2019-es adatokat. A legutóbbi hétvégén közel 10 ezer utas vitte magával kerékpárját, ami háromszorosa a 2019-es, azonos hétvégi adatoknak – tájékoztatott a MÁV-START. A kerékpározás sokaknak egyet jelent a gondtalan, szabad és természetközeli sportolással, ebben partnerük kíván lenni a vállalat.

Bővülő kínálat

Gábor és családja évek óta hódol a kerékpározás hobbijának, kis térképpel is rendelkeznek az eddig meghódított úti célokról. Legtávolabbi „trófeájuk” a Fertő-tó volt, gyakran emlegetik a jól sikerült kirándulás élményeit. Extrém fílinget kölcsönöz kedvtelésüknek, hogy míg 50 kilométeres körzetben a nyeregben abszolválják az utazást, ettől távolabbi úti célok esetén előnyben részesítik a vasúti közlekedést. Ez utóbbi alapos tájékozódást igényel – és erősebben időjárásfüggő, hiszen az előre váltott jegy birtokában nehezen halasztható a kirándulás – ám pluszélményeket is biztosít. Szívesen idézik fel velencei-tavi túrájukat, amelyet két nap alatt két vonattal teljesítettek, és kellemes meglepetés volt számukra a célpont fejlett kerékpáros infrastruktúrája. Az idén a Balatonhoz készülnek, merész elképzeléssel – utazással – három nap alatt tervezik körbebiciklizni a magyar tengert.

Jobb a helyzet

Edit baráti társasággal évek óta műveli a vonattal kiegészített bringatúrát. Véleménye szerint összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet például a tíz évvel ezelőttihez képest. Örül a fejlesztéseknek, de ismerve a biciklis társadalom egyre növekvő méretét tudja, hogy van még benne tartalék. Az idén hosszabb pedálozást tervez a Balaton körül, melyet szokásához híven kiegészítő programokkal fűszerez. A rengeteg élmény mellett az új barátok megszerzése is vonzza, a közösségi oldalon vannak, akikkel évek óta tartja a kapcsolatot, mely egy közös bringázással indult.

A magyar vasúttársaság az ütemes fejlesztések, járművásárlások és -felújítások ellenére is elérte a kerékpárszállítási kapacitás felső határát, a kerékpárosoknak ugyanúgy érdemes előre átgondolni, tájékozódni arról, hogy mely vonattal közelíthetik meg kényelmesebben a célállomásukat, mint ahogy a biciklizés útvonalát is előre megtervezik. Ugyanis a legtöbb vonaton nem növelhető a szállítható kerékpárok száma. Ám a népszerűbb biciklis túrahelyekre közlekednek olyan nagy befogadóképességű kocsival kiegészített vonatok, amelyeken akár 32-36 kerékpár is elfér. A megyei lehetőségek mellett kedvelt a Tisza-tó környéke, és természetesen a Velencei-tó és a Balaton is kiemelt úti cél sokaknak.

Biciklivel a Balatonra

A tavaly decemberi menetrendváltás óta Miskolc felől kerékpárszállító kocsival közlekedik vonat a Zemplénbe. A Velencei-tavat érintő fontos fejlesztés, hogy a vasúttársaság pluszvonatot indít a hétvégi napokon a Déli pályaudvarról Székesfehérvárra. Ezekben nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsi is közlekedik, így a kerékpárosoknak, csoportoknak ezen vonatok igénybevételét javasolja a vasúttársaság. A Balaton déli partjának eléréséhez a Déli->Parti sebesvonatokon legalább 8 kerékpárhely áll rendelkezésre; hétvégeken érdemes ezeket választani a kerékpárosoknak, csoportoknak, mert akkor kétóránként indulnak és nagy befogadóképességű kocsival közlekednek már az előszezontól. Ezekkel a vonatokkal érhető el a balatoni bringakörút, a legkönnyebben Balatonaligáról indulhatnak kerékpározni. A Balaton északi partjára Budapest és Balatonfüred között kétóránként nagy befogadóképességű kerékpáros kocsival közlekedik a Kék Hullám InterCity. A vasúttársaság a kerékpárosok számára ezt a vonatot ajánlja, Balatonfüred és Balatonalmádi is ezzel a vonattal érhető el a leggyorsabban

(A borítóképen: Kerékpárral vonaton)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/kerekparral-mentunk-a-tisza-to-korul-5507353/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában