Sorozatnézés

2021.06.04. 17:30

A sorozatdarálás fejlesztő hatással is bír

Nem feltétlenül rossz, ha valaki sorozatnézéssel tölti az idejét, főleg, ha idegen nyelven teszi azt.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Sokan úgy gondolják, hogy az előfizetéssel elérhető streamingszolgáltatások, ahol reklámok nélkül nézhetünk filmeket, sorozatokat könnyen magába tudja szippantani a felhasználót, aki ezáltal több órára, rosszabb esetben napokra a képernyő előtt ragad. Az úgynevezett sorozatdarálás – binge watching – nem áll messze a mai generációtól, azonban a káros hatásai mellett nem árt kihangsúlyozni az előnyeit is, hiszen egyik remek módja lehet a nyelvtanulásnak, a szókincs fejlesztésének, ha idegen nyelven pörgetjük a részeket.

Osztozik a véleményen Szalánczi Beáta nyelvtanár, aki szerint hasznos az autentikus hallott és látott anyag, olykor a számítógépes játékokból összeszedett tudás is segítheti a nyelvtanulót.

– Szülőként azt látom, hogy szükség van bizonyos korlátozásokra. Tanárként is látom a „korlátlan” internet gyermekekre és fiatalokra gyakorolt negatív hatását, azonban saját magamon megtapasztaltam már a pozitív oldalát is. Az 1990-es években voltam német szakos középiskolás, amikor a rendszerváltás után először lehetett „nyugati” tévéadókat fogni és nézni. Rátapadtam a képernyőre, tizenévesen szívtam magamba az idegen szavakat és kifejezéseket, 1-2 év kellett és megcsináltam a középfokú nyelvvizsgát. A mai napig emlékszem, hogy a szóbeli vizsgarészen egy sokszor hallott reklámból idéztem egy választékos kifejezésekkel tűzdelt részt: lenyűgöztem a vizsgáztatókat – mesélte.

Jó alap

Arra a kérdésre, hogy miért lehet hatékony például egy angol nyelvű vagy angolul feliratozott sorozat követése, az alábbi választ adta: Élményszerű, több érzékszervünk is szerepet játszik benne, nincs „rossz stressz” és sok az ismétlődés. Amikor egy filmrajongó napról napra követi kedvenc sorozatának izgalmas eseményeit kíváncsian figyel, érdeklődik, ami a legjobb alap a tanuláshoz – sorolta.

– Hogy mihez hasonlít ez a mesterséges filmes, netes környezet? Az anyanyelvünket is hasonlóképp sajátítjuk el. Egyszerűen csak beszélnek körülöttünk, amit az agyunk megért és feldolgoz. A nyelvvizsgákon is észrevehető, hogy ki az, akit sok idegen nyelvi inger ér. Bámulatos szókincsű vizsgázóink vannak. Összegezve úgy gondolom, hogy filmezzünk, játszunk, mert hasznos az idegen nyelv tanulásának szempontjából, de soha ne felejtsünk el időt szánni a saját anyanyelvünkre – hangsúlyozta a nyelvtanár.

(A borítóképen: Jó nyelvtanulási lehetőség idegen nyelven filmeket nézni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában