Naptárfotó pályázat

2021.05.18. 18:00

Tűéles kép az esti Miskolcról

Az idei országos Naptárfotó pályázaton lett díjazott Szabó Balázs.

Hajdu Mariann

Fotó: Szabó Balázs

Csodaszép esti felvétel Miskolcról, az Avasi kilátóból. A látvány egyébként is megdobogtatja a miskolciak szívét, de ezen a képen tűélesen vehetők ki a fényárban úszó házak.

– Emlékszem, nagyon nagy volt aznap a hideg, de mégis hosszú időt töltöttem a kilátóban. Legtöbbször ugyanis a szmog miatt nem lehet fent jól fotózni, akkor viszont éreztem, sikerülni fog – mondja lapunknak Szabó Balázs, aki a képével indult a Media-Press által szervezett országos Naptárfotó pályázaton, a fotót beválogatták a díjnyertes felvételek közé. Balázs képe így – miskolci fotóként egyedül – szerepel majd a „Hazánk városait járva” című 2022-es naptárban.

Melyik hónaphoz szerkesztik az avasi fotót? – firtatjuk.

– Téli kép. Nem tudom; negyedikként említenek a listán – válaszolja. Megtudjuk, előző évben feldobta számára a Facebook lehetőségként a pályázatot, de lemaradt róla. Az idén már tudatosan készült. Három képet küldött be, és nagyon örült, amikor megtudta, beválogatták a fotót a naptárba.

Imádta a különbséget

Balázs mindig is nagyon szeretett fotózni. Három éve gondolta úgy, hogy komolyabban is belevág. Akkor vette meg az első tükörreflexes fényképezőgépét, előtte, mint sokan mások, okostelefonnal fotózott. Imádta a különbséget. Olyannyira, hogy fotósiskolába is beiratkozott Budapesten. Ma már esküvők fotózását, stúdiófelvételeket, családi fotózásokat is vállal, de nem ez a fő foglalkozása.

– Az egyik telefonos cégnél dolgozom napi 8 órában – árulja el; utána jöhet a hobbi. Talán egyszer szakmát vált, jegyzi még meg, bár tény, a fotósszakmának most nem kedvezett a Covid, sorban maradtak el a fotózási lehetőségek.

Balázsnak két kedvenc témája van, a tájképek és a portrék. Nagyon szeret a természetben fotózni. Izgatja például a tárgyak fényképezése is, az szinte egy külön szakma: elképesztő, milyen sok függ a fényektől, a megvilágítástól, magyarázza.

A Naptárfotó pályázatra egyébként több ezren pályáznak évente, több mint tucatnyi kategóriában készülnek naptárak a díjnyertes fotókból, ezek többek között hazánk városait, Európa városait, Magyarország csodás tájait, Budapest fényeit vagy épp az ország bakancslistás helyeit mutatják be.

(A borítóképen: Miskolc részletgazdag képe, a kilátóból fotózva)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában