lazítások

2021.05.19. 17:30

„Réce, ruca, vadliba, jöjjenek a lagziba”

Május 28-ától lehet lagzikat tartani, a vendéglátók, a rendezvényszervezők és a párok nagy örömére.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Nagyon sok házasulandó pár várta már a bejelentést, és a napokban meg is történt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az elmúlt héten jelezte, május 28-ától lehet lagzikat tartani a beoltottak számától függetlenül. Korábban ugyanis az ötmillió beoltotthoz kötötték nagyobb lagzik rendezését.

Padlón vannak

– Ha ez tényleg így van, akkor hurrá, hurrá! – örült a hírnek Juhász Judit, az egyik alsóhámori étterem tulajdonos-ügyvezetője. Nagyon jó lenne, ha valóban elindulna a szezon, mert már teljesen padlón vagyunk.

Az elmúlt évben összesen 4 hónapot dolgoztunk, és hatalmas mínusszal zártunk. Békeidőben, amikor nincs járvány, nyaranta 30-35 esküvőt is rendezünk, mivel pénteken is házasodnak a párok. Tavaly nyáron tartottunk esküvőket, de elmaradtak a szilveszteri bulik, a céges bulik, a születés- és névnapok, a házassági évfordulók, a keresztelők – sorolta az ügyvezető.

Azzal folytatta, hogy idén tavasszal is sok esküvő lett volna, de hiába akarták nyárra átszervezni, nem tudták, mert a nyár már tele volt. Olyan pár is akad, aki háromszor változtatta meg az esküvő időpontját. Többen őszről áttették tavaszra, tavaszról pedig nyárra szerették volna. Mivel nem tudták, elengedték az egészet. Az egyik pár május 21-én tartja a lagzit 12 fővel, mert egyelőre csak ezt engedik a szabályok, de talán azok jártak a legrosszabbul, akiknek május 28-ára és 29-ére volt időpontjuk, de nem bízva a ötmillió beoltottban, lemondták az egészet. Már az előleget is visszakérték.

– A bejelentés után biztosan eltelik egy kis idő a foglalásokig, hiszen az esküvő nem csak a vacsoráról szól, sok minden mást is meg kell szervezni – fűzte hozzá Juhász Judit.

Rezgett a léc

Esküvőszervezéssel és esküvői dekorációval foglalkozik Minka-Monostori Mariann. Neki sem volt könnyű az elmúlt év, de mint mondta, szerencsére nem ez a főállása. Esküvői dekoráció miatt már keresték néhányan, azok a rendezvények nyáron lesznek.

– Az a tapasztalatom, hogy Borsodban nincs nagy igény szervezőkre, mert a párok ezt nem szeretik kiengedni a kezükből. Inkább egy-egy részfeladat miatt keresnek, például még nincs vőfély, vagy a lebonyolításhoz kérnek segítséget. Sok pár megrendezte szűk körben az esküvőjét, mások pedig tavaszról áttették őszre. Jó lenne, ha valóban beindulna az esküvői szezon – reménykedett Mariann.

Az egyik Miskolc közeli rendezvényközpont ügyvezetője, Molnár Zoltánné úgy fogalmazott, az elmúlt egy évben bizony rezgett a léc, hogy ki tudja-e fizetni a számláit. Az elmúlt nyáron ugyan voltak foglalások, de mindenki félt a járványtól, így a nagy létszámú lagzikat is lecsökkentették 30 fősre. Aztán volt olyan család, ahol szinte mindenki elvesztette a munkáját a pandémia miatt, beleértve a menyasszonyt és a vőlegényt is, így nekik a lagzira szánt pénz a megélhetésükhöz kellett. De ebben a nem mindennapi évben az is megtörtént, hogy az egyik pár nem bírta a bezártsággal járó feszültséget, és úgy összevesztek, hogy aztán az esküvőből sem lett semmi, sorolta az ügyvezető. Meglátása szerint leghamarabb júliusra terveznek majd a házasulandók esküvőt, hiszen sok idő megy el az előkészületekkel.

Medgyessy Dórának, az Aluinvent DVTK kosárlabdázójának szeptemberben lesz az esküvője, de nem a Covid miatt, hanem azért, mert készül az olimpiára, és az augusztusban még tart. Nagyon reméli, hogy nem lesz negyedik hullám, és szeptemberben valóban meg tudják tartani az esküvőt, ami 200 fős lesz. A létszám miatt nem találtak Miskolcon megfelelő helyszínt, így Debrecen mellett tartják a lagzit.

Majd ősszel

Nem mindennapi Balázs és Réka története sem. Kérték, teljes nevüket ne írjuk meg. Tavaly áprilisban szerették volna megtartani az esküvőjüket, már mindent megszerveztek, meghívták a vendégeket, amikor márciusban karantént rendeltek el. Megpróbálták nyárra áttenni az esküvőt, de ez lehetetlen próbálkozás volt, mert minden időpont foglalt volt. Úgy gondolták, idén tavasszal már biztosan összeházasodhatnak, de ez sem sikerült, hiszen lagzikat eddig még nem lehetett tartani. Mit tehettek, áprilisban összeházasodtak szűk családi körben, az ünnepséget pedig megszervezik őszre. Nagyon remélik, hogy nem lesz negyedik hullám, és a kissé megkésett lagzi elé már nem gördül semmilyen akadály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában