Gyermeknap 2021

2021.05.30. 18:00

Programokat is adnak ajándékba

Ez az a nap, amikor tényleg minden róluk és nekik szól, a programok és az ajándékok egyaránt.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasói fotó

Nem attól lesz boldogabb a gyermek, ha drága ajándékot kap, inkább a minőségi időtől, amelyet együtt tölthet a szüleivel. Ez különösen fontos kicsi korban, de később is. A kamaszkorban lévő fiatal esetében úgy tűnhet, ő nem kér a közös programokból, de neki is van „szeretetnyelve”, amivel örömet okozhatunk neki – mondta a pedagógus.

Mindkettő lesz

Program és ajándék is lesz gyermeknapra, mert fontos az élményszerzés, melynek több fajtája is lehet – mondta Karsza Péterné Szalánczi Beáta. A háromgyermekes édesanya szakmáját tekintve pedagógus, nyelvtanérként oktat gyermekeket. A munkájában és a magánéletben is kellő tapasztalattal rendelkezik abban, hogy tudja, minden gyermeknek más az igénye. Ez igaz az ő családjára is, ahol mindhárom gyermeke más egyéniség. Persze megvannak az életkori sajátosságok, melyek meghatározzák, hogy adott időpontban éppen mi okoz örömöt, élményt számukra. A legnagyobb gyermek már betöltötte a 18 évet, túl van az érettségin, elkezdődött a felnőttkora, de még ő is gyerek.

Az ő „szeretetnyelve” az ajándék, ezért neki azzal lehet örömöt szerezni, ha kap valamit. A középső fiú 16 éves, őt kevésbé érdeklik a tárgyak, örül az ajándéknak, de nem központi kérdés számára. Inkább a szülőktől kapott apró szívességek fontosak neki. A 11 éves kislány viszont nagy gyűjtő, és konkrét igényeket is meg szokott fogalmazni, hogy mit szeretne, ezért ő biztosan kap ajándékot gyermeknapra – sorolta az édesanya. Mostanában nagyon szeret rajzolni, ezért ehhez a tevékenységhez kap eszközöket. Ők a családban nem hívei a hatalmas költekezésnek, a karácsony előtti vásárlási roham sem jellemző rájuk. De egy kisebb gyermek esetében teljesen rendben van, hogy szeretne kapni valamit, sőt bizonyosan várja is – emelte ki Beáta. Az ő családjukban még az is szokás, hogy a nagyszülők nem csak az unokáknak, de a felnőtt „gyerekeknek” is adnak ajándékot gyermeknapra.

Mindenkinek legyen öröm

A programokat náluk már differenciálni kell. A legnagyobb fiú nem vesz részt minden közös programban, de a két kisebb gyermek még szívesebben. Gyermeknapon törekednek arra, hogy olyan dolgot csináljanak együtt, ami mindenkinek megfelel. Még azoknak a családtagoknak is, akik nem szívesen mozdulnak ki – tette hozzá Beáta. Az ünnep fontos, ezért a gyermeknap megünneplése is. Ez a nap csak róluk szól, ezért erre készülni kell. Lehet olyat is tenni ilyenkor, amit a hétköznapokban nem szoktunk, kedveskedni nekik valamivel. Beáta és férje úgy döntött, hogy szombaton étterembe viszi a gyerekeket egy ebédre vagy vacsorára. Náluk ez ritka program, nem járnak sűrűn étterembe, csak jeles napokon, ezért ezt mindenki nagyon várja, még maga az édesanya is, hiszen ezen a napon nem kell főznie – mondta nevetve. Vasárnap pedig kirándulni mennek, ráadásul egy nagyobb baráti társasággal együtt, amit régóta elterveztek.

Az ovisok is várják

Náluk egész héten gyereknap volt, szinte minden napra jutott valamilyen program – mondta Gálné Vasvenszki Judit, a nyékládházi Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda vezetője. Az óvodapedagógus azt vallja, hogy az élményre nagy szüksége van a kis gyermekeknek. Az intézményben minden évben kiemelten fontos esemény a gyermeknap. Idén a körülményekhez alkalmazkodva, de minden lehetőséget megragadva szervezték meg a programokat. Máskor elmennek a gyerekekkel külső helyszínre, most azonban helybe hozták nekik az eszközöket. Volt lufihajtogatás és arcfestés, ugrálóvárat, mobil játszóházat, felfújható csúszdát béreltek, és jutott ezekből az intézmény ládházi tagóvodájába is – hangsúlyozta az óvodavezető. Végül még fagyizni is elmentek az óvodásokkal, amelyben nem maga az ínyencség a lényeg, hiszen a gyermekek közösségi élményét fokozza.

(A borítóképen: Szalánczi Beáta és a kislánya)

https://boon.hu/bulvar-celeb/helyi-bulvar-celeb/ezek-voltak-a-legemlekezetesebb-gyereknapok-sztarjaink-eleteben-5491027/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/onfeledt-szorakozas-a-nagyival-5491357/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/unnepnap-amelyre-keszul-az-egesz-csalad-5491966/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/gyereknek-jobb-lenni-mint-felnottnek-5491222/

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában