Frissen a gyümölcsösökből

2021.05.22. 07:00

Népszerű és hasznos a Szedd magad! mozgalom

A „szedd magad” kezdeményezés nemcsak költséghatékony, hanem környezetkímélő is.

Apagyi Beáta

20200615 Szeged A két jó barát, Miklós Roland és Takács Géza diákok kerti munkákkal kívánja összeszedni a zsebpénzt a nyaraláshoz. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Karnok Csaba

Ha az időjárás is úgy akarja, nem kell sokat várni a meggy, cseresznye, vagy akár a barack beéréséig. Csakúgy mint az előző években, a tulajdonosok közül többen is lehetőséget teremtenek a vásárlóknak arra, hogy saját maguk gyűjtsék be az ízletesebbnél ízletesebb darabokat. Az internetes kereső segítségével több olyan oldalt is találunk, ahol ezeket a Szedd magad! Vedd magad! kezdeményezéseket hirdetik a gazdák akár megyékre lebontva.

Az idén is lesz

Varga András, a Szerencs határában lévő Varga Gyümölcsös tulajdonosa megkeresésünkre elmondta, hogy igyekeznek Szedd magad! Vedd magad! lehetőséget biztosítani az idei évben is.

– Továbbra is a tavalyihoz hasonló rendben, a járvány­ügyi intézkedéseket figyelembe véve lehet majd gyűjteni a meggyet. Bár csökkent a lakosság veszélyeztetettsége, ragaszkodunk ahhoz, hogy egy időben, meghatározott számú vásárló tartózkodjon a birtokon, a megfelelő távolság megtartása a terület nagyságából adódóan teljes mértékben kivitelezhető.

– A gyümölcs egyelőre szépen fejlődik. Reméljük, hogy az időjárás a továbbiakban kegyes lesz hozzánk. Június elején elkezdődik az érés, és onnantól kezdve a gépi letakarítás időpontjáig tesszük lehetővé a jelentkezést és a szedést. A birtokon a szedés céljából megfordulók száma folyamatosan növekszik, de pontos számot nem tudnék mondani, körülbelül 30 család tagjai érkeznek hozzánk. Mivel zárt gyümölcsösről van szó, érdemes előre időpontot egyeztetni, amikor biztosan tartózkodik olyan valaki a területen, aki be tudja engedni az oda érkezőket – javasolta.

– Ami a termést illeti, kétféle meggy választható. Van a korai érésű, melyet étkezési és szörpkészítési célokra ajánlunk, illetve a kései, amit befőzésre szoktak felhasználni. A két fajta érési ideje között csak néhány nap a különbség. Költséghatékony a gyümölcsvásárlásnak ez a módja, mivel nincs a szedési, szállítási, kereskedelmi folyamatokban rárakodó pluszteher az árun, amit ki kell egyenlítenie a vevőnek. Annyit fizet, amennyit a kosara nyom méréskor – hangsúlyozta. – Illetve környezetkímélő, a gyümölcsöt nem utaztatják, nem szükséges hűteni, leszedés után azonnal fel lehet dolgozni. Az érdeklődőknek ajánljuk, hogy saját edénnyel érkezzenek, nem kell létra, szedőállvány, nem kell fára mászni. Azokat a szemeket kapkodják le a fáról, amelyek talpról is elérhetők, így a balesetek kockázatát is csökkenthetjük – tette hozzá a tulajdonos.

Eljuttatják a vevőhöz

Mészáros Miklós, a Fancsal-Fruct vezetője is megerősítette, hogy valamennyi barackot fognak kínálni értékesítésre július elejétől kezdve. Elmondása szerint a termés 30-40 százalék maradt meg a fagykár után, ami közepesen jó eredménynek mondható.

Fotó: Shutterstock

Szikszón, a Juli kertjében a Szedd magad! nem, viszont a Vedd magad! akció annál jobban működik. Szalma Julianna, a kert vezetője úgy gondolja, az, hogy a vásárlók saját maguk próbálják begyűjteni az árut, a gyümölcsöskertben, balesetveszélyes is lehet.

– A kertben nagy, 30 éves fákon terem a cseresznye, létráról kell begyűjteni a termést, és a terep is lejtős, így mi magunk szedjük le a gyümölcsöt és juttatjuk el a vásárlóhoz.

Kétfajta cseresznye

– Cseresznyénkből két típust is árulunk, június elejétől elérhető a szomolyai fekete, majd egy hét múlva kezdenek érni a ropogós fajták, általában július közepéig. A cseresznyét leszedése után kiszállítjuk a megrendelőkhöz, de van, aki saját maga jön el az előre megbeszélt mennyiségért. Bár tavaly jelentős volt a fagykár, de idén e pillanatban úgy tűnik, jó termésre számíthatunk. A cseresznye mellett, foglalkozunk almával is, illetve kerti kiültetésre alkalmas zöldségpalántákkal, kínálatunkban mindenféle zöldség szerepel, ami egy kiskertben szükséges, a fűszernövényeket is beleértve. Paradicsomok, koktélparadicsomok több színben és méretben, illetve paprikafajtából is széles kínálatot termelünk, idén tíznél több csilifajta is kapható lesz – sorolta Julianna a kínálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában