ezt írtuk anno 2011-ben

2021.05.19. 07:30

Kevesen vágták ki a szőlőjüket

Értéknek tekintik Tokaj-Hegyalján az ültetvényüket a gazdák.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Alig hetven hektárra igényelték a szőlőkivágási támogatást Hegyalján a gazdák az elmúlt években, miközben a Tokaji borvidék 5 ezer 600 hektáros. A beszámolóra az Észak-Magyarország 2011. május 14-i számában bukkantunk.

A lap segít a hír értelmezésében is. A hegyközségi tanács illetékesének magyarázata: az ország legismertebb borvidékén a nehézségek ellenére a mai napig értéknek tekintik a szőlőültetvényt.

Pedig az utóbbi években legfeljebb nullszaldós, de inkább veszteséges volt a szőlőtermelés szinte mindenkinek Tokaj-Hegyalján az alacsony felvásárlási árak miatt. 2010-ben tovább rontotta a helyzetet, hogy a jelentős esőzések miatt nem tudták időben elvégezni a növényvédelmi munkákat, így a termést tönkretették a betegségek.

Annak viszont, hogy akkor kevés volt a termés, megvan az előnye is: kiürültek a pincék. Emiatt aztán 2011-ben már várhatóan nagyobb szükség lesz a magántermelők szőlőire is, ami feljebb srófolhatja az árakat – olvasható a jövőbe tekintő kommentár.

Egy másik szakembert is megszólaltatott a lap, az ő magyarázata ez: a gazdák azért is ragaszkodnak a szőlőterületeikhez, mert nem nagyon tudnak más kiegészítő pénzkereseti lehetőséget találni a térségben. Azokon a borvidékeken, ahol több a munkalehetőség, nagyobb volt a szőlőkivágási kedv.

(A borítóképen: Szőlőbirtok Tokaj-Hegyalján)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában