program

2021.05.21. 11:30

Indul az élet a Mókusodúban is

Ahogyan nő a beoltottak száma, úgy nyílik ki a világ. A sokrétű szabadidős tevékenységeket is be lehet újra iktatni a napjainkba.

Nagy-Hankó Krisztina

20201105 Miskolc Babamasszázs tanfolyam a Mókusodú Klubban. Fotó: Ádám János/ÁJ Észak-Magyarország

Fotó: Ádám János

Indul az élet a Mókusodúban. Az elsősorban kisgyermekes családoknak programokat kínáló miskolci közösségi térben is – mint ahogyan mindenhol – megállt az idő pár hónapra. Az újraindulásra számos klubtevékenységet, kikapcsolódási lehetőséget terveznek – mondta Oláh-Zólyomi Gabriella programszervező, koordinátor. Előadásokkal, workshopokkal, tanfolyamokkal várják az érdeklődőket.

Baba-mama jóga

Korábbi, népszerű családias hangulatú programjaikat tovább folytatják. A nyárra pedig táborokat is szerveznek édesanyáknak, családoknak, gyermekeknek. Ilyen a jógatábor, ahol vigyáznak a kicsire, amíg anya jógázik vagy elmerül a meditációban. Az édesanyáknak szüksége van pár óra pihenésre, feltöltődésre, legalább egy héten egyszer, ezért náluk a gyermekfelügyelet is megoldott – emelte ki Gabriella. Ha a szülők dolgoznak, és a gyermeket szeretnék biztos helyen tudni a nyári szünetben, arra is kínálnak megoldást. Nyári táborukban kirándulás, sütés-főzés, kézműveskedés és angol nyelvű foglalkozások várják a gyermekeket.

A közösségi térben lehetőség van már a születést megelőzően a várandós kismamáknak jógázni. Jónás- Kassai Bernadett baba-mama és kismamajóga-oktató segítségével a szülés tudatosabb, kevésbé ijesztő és fájdalmas élmény lesz, mert testileg és lelkileg is felkészül rá az anyuka. Illetve kisebb eséllyel alakul ki a szülés utáni depresszió – állítja a szakember. Majd ha már a pici elmúlt 8 hetes, akkor a kisbabás jóga mélyíti az anya-gyermek kapcsolatot, erősíti kettejük össz­hangját és kötődését. Segíti az anyát a szülés utáni regenerálódásban fizikai és mentális szinten. Fejleszti a baba idegrendszerét, mozgásérzékelését, egyensúlyérzékét, háromdimenziós térlátását.

Hordozós fitnesz

Az emésztő- és az idegrendszert stimuláló gyakorlatok segítenek pocakfájás, nyugtalanság, álmatlanság esetén. Egészen a baba kétéves koráig vannak speciális erre hivatott jógagyakorlatok – tudtuk meg. Más mozgásformák is teret kapnak náluk, lehetőség van például csoportos gyógytornára, de a Miskolcon már sokak számára ismerős Mamin-baba hordozós latin fitnesz is megtalálható a repertoárban. Keczeliné Francsics Zita Maminbaba oktató, négy gyermek édesanyja elmondta, hogy ennek a mozgásnak a lényege, hogy az anyukáknak lehetőségük legyen mozogni, kikapcsolódni és társaságban lenni a kisbabás időszakban is. Általában latinos számokra készítenek koreográfiákat, úgy, hogy közben a babák rajtuk pihennek, ringatóznak. Ha valaki jobban kedveli a csendes, elmélyült kikapcsolódást, arra is van megoldás. Az ajurvédikus jógaórán, az ayurveda, ősi több ezer évre visszanyúló tudományával, áldásos, tápláló hatásaival ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az elcsendesedéshez sorolható továbbá a masszázs- vagy a wellnessklub.

A testnek is jár a kényeztetés, azaz a pocaknak. Minden alkalommal valami finom és egészséges új receptet próbálnak ki a cukrászklubban.

Ez a program az egész családnak szól – mondta Oláh-Zólyomi Gabriella.

Segítenek, amiben kell

Az agy tréningje is előtérbe kerül náluk, hiszen az angolon túl a spanyol nyelvvel is meg lehet ismerkedni fejlesztő pedagógus által. A cél, megmutatni, hogy az idegen nyelv elsajátításának számos könnyed, játékos lehetősége létezik. Egy édesanya sok esetben nemcsak anya és feleség, hanem dolgozó nő vagy üzletasszony is. Ezért fontos a jó kommunikációs készség és megjelenés. Ebben is utat mutatnak a szakemberek. Az anyuka workshopokon sajátíthatja el a tudományát, hogy újra magabiztossá váljon, és az a nő nézzen vissza a tükörből, aki mindig is szeretett volna lenni.

(A borítóképen: Babatorna és masszás a Mókusodúban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában