A magyar kézműves fagylalt napja

2021.05.08. 15:00

Harmonizáló fagyiízek

Hazánkban május 8 a magyar kézműves fagylalt napja.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Elképzelések szerint azért ezen a napon ünnepeljük a finomságot, mert a tölcsér V alakja az év ötödik hónapját – májust – adja ki, két egymásra halmozott gombóc pedig a nyolcas számot. A jeles dátum alkalmából a fagylaltozók országszerte féláron szokták kínálni a hűsítő nyalánkságot, azonban 2021-ben ez az országos kezdeményezés elmarad.

Vargáné Bodnár Henriett, a Miskolcon található Desszertem cukrászműhely és kávézó tulajdonosa elmondta, az idei évben ők sem vállalták az eseményben való közreműködést, ennek ellenére várják vendégeiket, akiknek ugyanúgy két módon elkészített fagylaltot kínálnak az idén is, csakúgy mint korábban.

– Megtalálható nálunk a tejes alapú fagylalt, illetve a gyümölcsből készült sörbet. – A tejes fagylaltokat főzzük, tojásból, házi tejből, tejszínből készítjük. Így áll össze jellemzően például a vanília, csokoládé. Magas minőségű alapanyagokkal dolgozunk, igyekszünk nem túlvariálni az ízeket, de mégis próbálunk játékosak maradni, gondolok itt például a sós étcsokoládés, sós karamellás változatokra, amikhez nem kell túl sok pluszhozzávaló – mesélte Henriett.

– A sörbet gyümölcsből, vízből és cukorból tevődik össze. Ebben az esetben a gyümölcstartalom igen magas, 70-80 százalékos. Nagy kedvenc a vendégek körében a mangó, a passió. A licsit málnával, az epret rebarbarával, a citromot bazsalikommal, az áfonyát ibolyaesszenciával bolondítjuk meg a tavaszi hangulatra reflektálva. Próbálunk az egymással harmonizáló ízekkel reagálni a természet változásaira, a szezonalitásra. Tapasztalataink szerint az emberek nyitottak az újdonságokra, ahogyan a klasszikus ízekre is. Elsősorban a minőséget keresik, amiért hajlandóak akár picivel többet fizetni – tette hozzá a tulajdonos.

A fagylalt históriája

Hazánkban a hódoltság idején török mozgóárusok kínálták először a mézízű sörbetet. Az első receptek egy erdélyi szakácskönyvben jelentek meg 1753-ban, amik az eper- és a pisztáciafagyi elkészítését írták le. A 19 században létrejövő cukrászdákban már árusították a finomságot, elég drága mulatságnak számított, de a férfiak gyakran kedveskedtek vele a kiszemelt hölgyeknek.

A fagyikat kezdetben jéggel, vízzel készítették sörbet jellegűre, csak később adtak hozzá tejet, tejszínt. A ma használatos fagylalt elnevezés csak nagy sokára honosodott meg a magyar nyelvben, előtte hívták jegeczedett tejhabnak, fagyosnak és hideg nyalatnak is. Az első fagyigépek kézi hajtásúak voltak, amiket inasok vagy a nyalánkságukért dolgozni is hajlandó gyerekek hajtottak. Ami pedig a tölcsért illeti, állítólag prototípusa 1904-ből, St. Louis-ból ismeretes, ahol egy utcai fagylaltárusnak elfogyott az összes kelyhe, ezért ostyalapot tekert tölcsér formába, és abba szedte a gombócokat.


Epres fagylalt házilag

Hozzávalók: 400 milliliter habtejszín, 1 citromból nyert citromlé, 2 deciliter tej, 50 dekagramm eper, 4 evőkanál porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 deciliter szörp (ízlés szerint)

Elkészítés: Az epret megszórjuk porcukorral és a vaníliás cukorral, 30 percig hűtőbe tesszük.

Hozzáöntjük a szörpöt, a tejszínt, a tejet, a citrom levét, és összeturmixoljuk. Műanyag fedett tálban fagyasztóba tesszük, 30 percenként megkeverjük, 2 órán keresztül hűtjük.

(A borítóképen: Érdemes kísérletezni a fagyi elkészítésével)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában