Rudabánya

2021.05.17. 16:00

Felkapott célpont lett a bányató

Rudabányán a helyi látványosságokat együtt kezelve igyekeznek a turizmus felé fordulni.

Marosréti Ervin

Fotó: ME

A koronavírus-járvány és a korábban érvényben lévő szigorítások idején nagyon sokan gondolták úgy, hogy a bezártsággal szemben a természet jelenthet kikapcsolódást, némi változatosságot. Éppen ezért rengetegen fedezték fel a környék olyan látványosságait, amelyek látogatása nem volt tiltott. Ezek közé tartozik a rudabányai bányató, ahová napi szinten több százan érkeztek. A víz élénk zöld színét és a környék szépségét a közösségi médiába feltöltött fotók is visszaadták, amik szintén a település népszerűségét növelték.

Sok vendég

– Korábban is sok vendég volt a bányatónál, de tény, hogy a pandémia idején még inkább felkapták a helyszínt. Természetesen ennek nagyon örülünk, még akkor is, ha magántulajdonban van az állóvíz, nem az önkormányzat kezelésébe tartozik. Az is érdekes, hogy közigazgatási szempontból Felsőtelekeshez van közelebb, mégis hozzánk kapcsolják az emberek – árulta el hivatalában érdeklődésünkre Novák Péter, Rudabánya polgármestere. – A tulajdonviszonyok ebből a szempontból másodlagosak, igyekszünk a település látványosságait együtt kezelni. A Majomszigeten kialakított látványtárban megtekinthető a világ egyik legjelentősebb őslénytelepének bemutató szelvénye is, ami ugyancsak komoly érdeklődésre tart számot.

A régi bányászélet már nem jön vissza, de az utókor számára maradtak olyan látnivalók, amelyre alapozhat a település. Most egy városrehabilitációs pályázatot nyújtottak be, amely a régmúltból megmaradt, teljesen lepusztult kolóniák helyzetével foglalkozik. A település első embere szerint ezekre az ingatlanokra már nem érdemes pénzt költeni, jelenlegi állapotukban viszont erősen rontják a településképet.

– Ez egy fontos, megoldandó probléma, hiszen a turistákban ez is benne marad, nem csupán a szép dolgok – folytatta Novák Péter. – Amennyit lehetne a faluképen javítani, még bátrabban nyithatnánk a turizmus felé. – Nemcsak a környékről, hanem a Felvidékről is egyre többen választanak minket, köszönhetően annak, hogy Felsőkelecsény felé újra lett aszfaltozva az út. Nagyon fontos volt, mert így Aggtelek irányából is sokan jönnek át hozzánk, hiszen a környék nagyon sok látványosságot kínál. A tóra visszatérve: korábban mi is felkértünk egy céget, nagyszerű drónfelvételek is készültek. Tévéstábok járnak hozzánk forgatni, esküvői fotózás helyszíne lett a vízpart. Szeretnénk idővel a régi bányavágatot is bekapcsolni a lehetséges látnivalók közé. Itt több mint két kilométeres barangolás várhatja turistát, ahol az oldalvágatokat és az aknagépházat is meg lehet tekinteni, a végén pedig tóhoz érkezünk. Ezek is tervek, ám ha még több vendéget szeretnénk Rudabányán fogadni, akkor nekünk is fejleszteni kell.

(A borítóképen: A pandémia idején még inkább felkapták a látványosságot)

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/mintha-egy-tropusi-obol-felett-repulnenk-pedig-ez-rudabanya-4385984/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában