ízvilág

2021.05.09. 19:30

Csokis banánkenyér maradék gyümölcsből

Vannak, akik a még majdnem zöld, kemény verziót részesítik előnyben.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Mondhatni folyamatos kihívás a banánfanatikusok körében a kedvenc gyümölcs megfelelő állagához passzoló felhasználás. Vannak, akik a még majdnem zöld, kemény verziót részesítik előnyben, és rosszul vannak ha egy kicsi barna ­pötty megjelenik a sárga héjon. A másik véglet a túlérett gyümölcs kedvelőinek tábora, akik imádják a barna héjból szó szerint kibuggyanó méz­édes beltartalmat. Ha az első csoporthoz tartozunk, de megfeledkeztünk a banánról és az átkerült a másik állapotba, akkor sincsen gond, mert remek süteményféléket is készíthetünk kedvenc gyümölcsünkből.

A csokis banánkenyérhez a banánokat villával kicsit összetörjük, majd a vajjal és a cukorral együtt jól elkeverjük. Ezután jöhet hozzá a többi hozzávaló, az apróra vágott étcsokival és tökmaggal (vagy bármilyen más maggal) együtt. Belesimítjuk a tésztát egy kenyérsütő formába, a tetejét megszórjuk kevés tökmaggal, és mehet is a 175 fokra előmelegített sütőbe, alsó-felső sütésre, 40-45 percre. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e, és ha nem tapad nyers tészta a tűre vagy fapálcikára, akkor kivesszük a sütit a sütőből, és hagyjuk kihűlni szeletelés előtt – tanácsolja a streetkitchen.hu.


Csokis banánkenyér

Hozzávalók: 3 darab érett banán, 130 gramm puha vaj, 150 g barna cukor, egy csipet só, egy tojás, egy teáskanál vaníliakivonat, 160 gramm liszt, 25 gramm kakaópor, 10 gramm sütőpor, szerecsendió, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, apróra vágott étcsoki, tökmag.

(A borítóképen: A banán minden állapotában finom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában