bolondok napja

2021.04.01. 13:00

Járatják a bolondját

Vigyázat! Lehet, hogy ma nem minden az, aminek látszik.

Bacsó István

Forrás: Shutterstock

Ki ne emlékezne a tréfákra, ugratásokra, amiket gyermekkorában az iskolában élt át április elsején, a bolondok napján? Nekem is felrémlenek elejtett pénztárcák, amelyekhez jól álcázott madzagot kötöttek, és amikor lehajoltunk érte, a rejtekben kuksolók hirtelen elrántották a kezünk elől, jót nevetve rajtunk. Vagy a pad alatt összekötött cipőfűzőkre, a fenekünk alá „esett” rajzszegekre, a tanár székének „megbabrálására” (már akinél volt hozzá mersz), a másik hátára egy baráti hátba veregetés közben ragasztott „hülye vagyok!” feliratú cetlire, és sok egyéb poénra.

Felnőve, ha olyan a munkahelyi csapat, még előfordul egy-egy beugratás, de ahogy múlik az idő, úgy halványodik a hagyomány is. A modern, városias életvitel és különösen a mostani járványtól sújtott, bezárt világ egyébként is „hagyománygyilkos”. A diákok otthon vannak, nem közösségben, esélyük sincsen az áprilisi tréfákra. Ahogy a húsvéti locsolkodás is elmarad.

Pedig az emberi közösségekben ezeknek a napoknak igen nagy hagyományuk van. Az áprilisi tréfálkozás kezdetei is visszanyúlnak legalább a középkorig, de egyes kutatók szerint az ókori Rómában sem volt ismeretlen egymás ugratása, átverése, különböző ünnepekhez kapcsolódóan. Ezek a tréfák az ártatlan viccektől a néha igen durva sértésekig terjedtek.

Francia módi

A legtöbb forrás szerint az áprilisi tréfálkozás eredetét Franciaországban kell keresnünk. A régi francia naptár szerint az esztendő április 1-jén kezdődött. Ezen a napon ősi szokás szerint az ismerősök ajándékokkal lepték meg egymást. IX. Károly király 1564-ben azt a rendeletet hozta, hogy az évnek január elsején kell kezdődnie. Így az újévi ajándékozások időpontja is áttolódott erre a napra, de a régi megszokásokat nehéz kitörölni, így az április elseje is megmaradt ünnepnek, igaz, vicces formában, tréfákkal, bolondozással.

Hogy így kezdődött-e valóban, nem tudni. De ha ezen a napon kicsit beugratnak, a „bolondját járatják” velünk, vegyük annak, ami: áprilisi tréfának!

(A borítóképen: Bolondok napi tréfa: az összecsomózott fűzők)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában