Húsvét

2021.04.04. 16:00

Fontos, hogy az ünnep ne csupán a nyuszi hozta csokiról és a locsolkodásról szóljon

Mini Golgota a kertben, csokitojást keresnek a gyerekek: ragaszkodik a hagyományokhoz a Petrás család.

Bacsó István

20210329 Nagykanizsa A Zala Megyei Horvát Önkormányzat tojásfestési versenyt szervezett általános és középiskolás diákok részére. Az otthon elkészített, kimondottan Mura menti horvát motívumokkal festett hímes tojásokkal kanizsai és környékbeli horvát települések fiataljai neveztek. Fotó: Szakony Attila SZA Zalai Hírlap ZH

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Szakony Attila

Takaros ház áll a tavaszi verőfényben a Duna menti kisváros csendes kis utcájában. Előtte az út túloldalán még egy kis csermely is folydogál. Még néhány száz méter, és vize egyesül a Dunáéval.

Szép hely, forgalom alig, csak az itt lakók jönnek az utcába. Ideális lakókörnyezet egy négygyermekes nagycsaládnak, amelyhez ellátogattam, hogy megkérdezzem, hogyan ünneplik a húsvétot így „bezárva”, és milyen volt az, amikor még nem a koronavírus árnyékában teltek az ünnepek. A Petrás család kedvesen fogadott, beszélgetőtársam az édesanya, Szabó Csilla volt.

Miskolcról Szentendrére

A család nem tősgyökeres a kisvárosban, Szentendrén. Sőt, messziről, az ország keleti, északkeleti „végeiből” jöttek. A szülők előbb Budapesten tanultak, majd dolgozni is a fővárosban kezdtek: elmentek tanulni, aztán ott is maradtak szerencsét próbálni. Tipikus történet az övék, sokan járnak hasonló cipőben, van, akit még távolabb vet a sors. Ünnepekkor – már amikor lehet utazni és találkozni egymással anélkül, hogy veszélyt jelentenénk a saját idősödő szüleinkre – megindulnak az ország- vagy világjáró túrák, hazafelé. Egy „normális” évben Petrásék is így tennének.

„Mivel nálunk a nagyszülők és az unokatestvérek vidéken élnek – egy részük Miskolcon –, ezért nekünk az ünnepek mindig utazást is jelentenek. Ilyen a húsvét is, amikor végiglátogatjuk a családot a három nap alatt” – mondta az édesanya.

„Családunk vallását gyakorló, keresztény család. A gyerekek református óvodába jártak, a legnagyobb gyermekünk református gimnáziumba jár. Fontos, hogy az ünnep ne csupán a külsőségekről, a nyuszi hozta csokiról és a locsolkodásról szóljon számukra. Ezért már a nagyhét során többször beszélgetünk velük Jézus életéről és áldozatáról, valamint a húsvéti feltámadásról, amit próbálunk minden korosztály számára megfoghatóvá tenni” – folytatta Csilla.

„Tavaly mini Golgotát készítettünk a kertünkben, összekötözött faágak voltak a keresztek, amiket leszúrtunk egymás mellé. Ez később is apropót adott arra, hogy a húsvét csodájáról, a feltámadásról is beszélgessünk. Idén nagypénteken egy barlangsírt készítettünk, előtte egy kővel, amit húsvétvasárnap elveszünk a sír szájától, így láthatóvá válik az üres sír.”

Félig elfedve rejtik el

„A gyerekek persze izgalommal várják a csokikeresést is, amit mindig megszervezünk nekik” – mondta. Amiben nem kételkedtem, látva a négy eleven fiút, a legidősebb Áront, a két középsőt, Gergőt és Bencét, valamint a kis öcsit, Dánielt.

„Alig láthatóan, fűszálakkal félig elfedve rejtjük el az édességet a szabadban, ott, ahol épp a húsvéthétfő talál minket. A négy fiúgyermek közül a legkisebb három-, a legnagyobb tizenegy éves. A kisebbek még fürkészik, hol lehet a nyuszi, aki elrejtette nekik a sok finomságot, a nagyok pedig cinkosan összemosolyognak velünk, ők már csak a csokitojásokat keresik izgatottan” – mesélte.

És hogy milyen lesz a népes család idei húsvétja, arról ezt tudtam meg Petráséktól:

„Idén a szokásokkal ellentétben nem utazunk a nagyszülőkhöz, otthon ünnepelünk. Sajnos templomba sem tudunk most menni, pedig ha nincs járvány, ez is mindig része az ünnepnek. A locsolkodásnál is be kell érjék a gyerekek velem – mondta Csilla –, nem mennek máshová most, pedig egyébként az ismerős kislányokat, osztálytársakat fel szokták keresni, akik még várják a locsolókat, és nem kirándulnak inkább ilyenkor.

Őrzik a hagyományokat

A szívünket és a környezetünket is igyekszünk felöltöztetni, kicsinosítani. Kicsit korábban tavaszi virágokat ültettünk a kertben, tojást festünk, aranyesőt teszünk az asztalra, előkerül néhány húsvéti dísz is. Az étkezésben is igyekszünk megőrizni valamennyit a hagyományokból, sonkát főzünk, kalácsot sütök. Ezek a dolgok idén sem változnak. Együtt vagyunk, igaz, kicsit szűkebb körben. Rokonlátogatás helyett most mi is elmegyünk majd kirándulni, a gyerekek kicsit kipihenik az online oktatás fáradalmait, mi is szusszanunk egyet. Telefonon felhívjuk a nagyszülőket, unokatestvéreket, hogy legalább virtuálisan velük is együtt legyünk. És bízunk abban, hogy ez az utolsó ilyen húsvétunk, és jövőre újra együtt lehet majd a szélesebb család. Áldott húsvétot, áldott feltámadás­ünnepet kívánunk mindenkinek!” – zártuk a közös jókívánsággal a beszélgetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában