növénygondozás

2021.03.26. 08:15

Ültessük ki a kertbe az elvirágzott jácintot!

A szobai cserépből kikerülhet a virágoskertbe is a megfelelő körülmények között.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Kedvelt, akár szabadban, akár a lakásban jól és könnyen nevelhető virág a jácint, amely a mi éghajlatunk alatt szabadföldi, hagymás növény, kora tavasszal nyitja látványos illatos virágait.

Lakásban is virágoztatják

Sok esetben azonban szobanövényként érkezik hozzánk a kertészetben hajtatott jácint, ugyanis egyike azon cserepes virágainknak, amelyeket a téli hónapokban előszeretettel vásárolnak ajándékba. Ezek után pedig két út is áll előttünk, hogy a növényben gyönyörködjünk.

A kifejlett, előkezelt hagymát a virágkedvelők előszeretettel virágoztatják a lakásban is, megtartva szobanövénynek. Ezeket késő ősszel ültetik laza talajjal megtöltött cserépbe, és mindaddig hűvös helyen tartják, amíg a hagyma csúcsán megjelenik a virágrügy. Ekkor a növényt világos, meleg helyre kell áthelyezni, rendszeresen öntözni és tápoldatozni, hogy szépen életben maradjon és virágokat hozzon.

Hajtatható erre a célra készült üvegedényben is, amelyet megtöltünk vízzel úgy, hogy a gyorsan növekvő gyökerek a vízben legyenek.

Az elvirágzott növényeket sem szabad elhanyagolni, továbbra is szükségük van vízre és melegre ahhoz, hogy feltöltődjenek tápanyagokkal. Tavasszal pedig jöhet a kinti megoldás, vagyis ilyenkor kiültethetjük őket a kertbe, ahol, ha szépen megszokják a helyüket és megfelelő napfényhez, vízhez jutnak, akkor a következő évben virágozni fognak számunkra.

(A borítóképen: Jól és könnyen nevelhető virág a jácint)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában