Növénytermesztés

2021.03.05. 15:30

Most már nyugodtan lehet nevelni a palántát

Most már nyugodtan bele lehet vágni a palántanevelésbe a magok elültetésével.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az utóbbi években egyre kevesebben vágnak bele az otthoni palántanevelésbe, helyette inkább megvásárolják a kész palántákat, és azokat ültetik ki.

Nagy élmény, jó móka

Tény, hogy akár a városok piacain, akár vidéken „háztól”, vagyis palántanevelő őstermelőktől egyszerűen be lehet szerezni, méghozzá nem is túl drágán. De azért érdemes legalább néhány palántát otthon magunknak is nevelgetni. Egyrészt nagy élmény végignézni egy növény kifejlődését, másrészt a gyerekekkel egy igazán jó móka is lehet.

A palántanevelés időtartama növénytől függően 4–12 hét. A magindításhoz használhatunk rostos tőzeget vagy kókuszrostot is, amely víz felvételekor megduzzad. Mivel a magvak a csírázáshoz a sziklevelekben található tápanyagot használják fel, a csírázáshoz nincs szükség külön tápanyagra. Sok készen kapható palántaföld a magvetést követő palántanevelésre is alkalmas.

Az ültetés előtt mindenképpen fontos a magok előáztatása, és sokat segíthet az előcsíráztatás. Az előáztatott vagy előcsíráztatott magvakat csak nedves talajba vethetjük.

Ültetni szinte bármilyen edénybe lehet. Ma már mindenféle méretű, fajtájú és anyagú edénykék, tálcák kaphatók az üzletekben, de tökéletesen megfelel a célnak a joghurtos-, tejfölösdoboz, tojástartó, félbevágott gyümölcsleves doboz. Vagy akármi más, ami egyben marad, nem túl nagy és alkalmas arra, hogy föld kerüljön bele, amibe magokat ültetünk.

A nem csíráztatott magvakat a megnedvesített, gyengén lesimított földre szórjuk, és óvatosan olyan vastagságú réteggel takarjuk, amely a mag vastagságának háromszorosa. A magvak többsége szobahőmérsékleten csírázik. Ne öntözzünk, hanem permetezzük rendszeresen a palántaföldet, vagy alulról öntözzünk, ha ezt a palántanevelő edény lehetővé teszi. Mindenképpen figyeljünk a magok csomagolásán feltüntetett információkra, ha boltban vásároljuk ezeket, és igyekezzünk annak megfelelően eljárni a jobb eredmény érdekében.

(A borítóképen: A palántanevelés időtartama növénytől függően 4–12 hét)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában