Komplex telepprogram

2021.03.10. 17:30

Kitörnek a mélyszegénységből Fulókércsen

Fulókércs is esélyt kapott. Két évvel ezelőtt indult a faluban a Komplex telepprogram.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Fulókércs dimbes-dombos természeti környezetben fekszik, a Bélus-patak völgyében, erdőkkel, jól termő mezőgazdasági területekkel körülvéve. A környéken turisztikai útvonalak futnak, változatos az élővilág, jók az erdőtelepítési lehetőségek.

Lakóinak nagy része azonban szegregátumban, mélyszegénységben él. Ezen hivatott segíteni az évekkel ezelőtt indult, úgynevezett Komplex telepprogram, melynek legfőbb célja, hogy a szegregációs mutatók javuljanak, azaz minél több ember szerezzen képzettséget és találjon munkahelyet. Megyénkben 28 településen folyik jelenleg komplex telepprogram, közöttük az Encsi járásban fekvő Fulókércsen is.

Jó kapcsolatok

Havasi Virág egyetemi docens, a program humánfejlesztési szakmai vezetője elmondta, a 390 fős település 80 százaléka roma származású. Az első roma civil szervezet már 1989-ben létrejött a községben, azt követően további egyesületek, egy alapítvány és egy szociális szövetkezet is alakult. Jelenleg e két utóbbi szervezet működik, melyek korábbi vezetője, Mata Imre a település polgármestere lett. Időközben az egyesületek megszűntek, de aktivistái bekapcsolódtak az alapítvány és a két önkormányzat működtetésébe.

A polgármester mindig törekedett az együttműködésre, jó partneri kapcsolatok kialakítására. A térségben ő volt az, aki a romák társadalmi felemelkedését célzó Holland Alapítvány képviselőjével, Kes Bakkerrel a legjobb és leggyümölcsözőbb kapcsolatot alakította ki annak idején.

A Máltai Szeretetszolgálat az elsők között választotta ki Fulókércset a Felzárkózó települések elnevezésű programjába. Ennek eredményeként épülhetett meg a Magyar Labdarúgó-szövetség és a Belügyminisztérium támogatásával egy modern rekortán focipálya, amit a helyi fiatalok szinte folyamatosan használnak.

Körök és klubok

– A Széchenyi 2020 program keretében zajló projektben hét szociális munkás segíti immár két éve a település lakóit. A vírus előtt különböző klubfoglalkozások erősítették a közösséget: egészségkör, Biblia-kör, baba-mama klub, kézművesklub és filmklub, de a munkatársak a hivatalos ügyek intézésében is segítettek. Szerveztek cigány néptánc foglalkozásokat is, nyáron pedig nagy segítséget nyújtott a gyermekfelügyelet, hogy az asszonyok az iskolai szünet alatt is tudjanak dolgozni.

A gyerekekre négy pedagógus vigyázott, akik különböző foglalkozásokat szerveztek nekik. Az első nyáron két táborban vettek részt a felnőttek és a gyerekek vegyesen a Tisza-tónál 60-60 fővel.

Volt egy rövid művészetterápiás foglalkozássorozat is hét asszony részvételével. Nagy sikere volt a sportnapnak és az „asszonybulinak”. Az elmúlt évben azonban sok program elmaradt a járvány miatt. Kiemelném az egészségnap programsorozatunkat, melynek eddig az első elemét tudtuk lebonyolítani. Ennek keretében többek között szemészeti szűrésen vehettek részt a falu lakói, és közel 40-en jutottak ingyenesen szemüveghez a projekt jóvoltából – sorolta a szakmai vezető.

Hozzátette: a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság szervezésében véget ért az élelmiszer- és vegyiáru-eladó képzés, 16 ember tett sikeres vizsgát. A kőművesképzés decemberben indult el, de ezt a járványhelyzet miatt fel kellett függeszteni. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma hozzájárulást adott ahhoz, hogy a program keretében jogosítványt is szerezhessenek a programba bevont emberek. Legalább tízen kaphatnak majd B típusú jogosítványt, és várhatóan ugyanennyien C+E jogosítványt. Mindkét lehetőség iránt hatalmas az érdeklődés, verseny felvételi vizsgát kell majd tenniük a jelentkezőknek, tudtuk meg.

Bérlakások épülnek

A programhoz különböző beruházások is kapcsolódnak. Erről Prácser László, a Talentum Egyesület ügyvezetője, a program infrastrukturális fejlesztésért felelős szakmai vezetője beszélt az Északnak.

Mint mondta, az Európai Unió és Magyarország kormánya által finanszírozott program keretében három új bérlakás épül Fulókércsen, ezek kivitelezése folyamatban van. Az önkormányzat emellett felújítja két saját tulajdonú lakását, továbbá megvásárolt további két házat, melyek szintén szociális bérlakásként fognak szolgálni a jövőben, így összesen hét lakást tud a projekt a rászorulók számára biztosítani.

Emellett két, úgynevezett Csillag szolgáltatópontot alakítanak ki, ezek egyike már most is működik. Itt találkozhatnak a falu lakói a mindenféle ügyes-bajos dolgaikban segítő szociális munkásokkal, valamint itt található egy helyiség, ahol fürödhetnek és moshatnak.

– Ez utóbbi különösen fontos a helyiek számára, gyakorlatilag a teljes nyitvatartási időben kihasználják ezt a lehetőséget. A programba eredetileg játszótérépítést is terveztünk, de erre a Magyar Falu Program biztosít keretet, így a Komplex telepprogram forrását átcsoportosítottuk újabb bérlakás kialakítására – jelezte a szakmai vezető.

(A borítóképen: A fulókércsi gyerekek érdekes foglalkozásokon vehettek részt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában