mozgásfejlesztés

2021.03.09. 19:00

Fogócskával, pókjárással otthon is fejleszthető az ovisok mozgása

Az iskolaérettséghez szükséges készségek is fejleszthetők otthon.

Pap Gyula

Forrás: Stockfoto

Fotó: Shutterstock

A vírushelyzet miatti újabb korlátozások következtében gondoskodnunk kell többek között az óvodás korú gyermekek otthoni felügyeletéről. Ám, hogy ez ne csak egyszerű megőrzés legyen érdemes megismerni pár gyakorlatot, mellyel az iskolaérettség elérésében is segíthetjük a kicsiket.

Fontos a mozgás

A mozgásfejlesztés sokféleképpen végezhető el a körülményektől függően. Ha nagyobb tér áll rendelkezésre remek a fogócska – meghatározott területen belül, tárgyak megkerülésével végezhetik a gyerekek – javasolja a piroskaovoda.hu. A „ház” lehet például egy lábon állás, le­guggolás, oldalsó középtartás. Jó játék a Kelj fel, Jancsi! – amelyben tyúklépés, gólyajárás, óriáslépés, törpejárás, pókjárás, rákjárás, oldalazó járás gyakorolható. Hasznos a földre tett tárgy körbeszökdelése, átugrása páros lábbal, egy lábon szökdelés, lábujjhegyen, illetve sarkon járás, külső és belső talpélen járás csukott szemmel is – mezítláb vagy gumitalpú cipőben. A Fűrészelés közben szemben ülünk, talpunk összeér, keresztfogással történik a fűrészelés utánzása.

Hasznos még a földön ülve labda, kisautó gurítása egymásnak vagy a székre, sámlira lépegetés váltott lábbal, illetve a lépcsőn járás – esetleg csukott szemmel, illetve hátrafelé is. Közkedvelt a célba dobás – rongylabdával például szemeteskosárba két kézzel majd váltott kézzel.

Fontos a szem-kéz, szem-láb koordináció fejlesztése és a nagymozgások összehangolása is. Ilyen gyakorlat a kézből kézbe dobás – közben szemmel figyelés, alkalmazkodás, ezt később ülve és hason fekve is lehet. Labdadobás a levegőbe majd elkapás – közben esetleg tapsolás, megpördülés. Labdaterelgetés – két kézzel, egy kézzel, lábbal, valamilyen tárggyal. Labdaütögetés a falhoz vagy földre és elkapás, és a köztes pattintással átadni a labdát a társnak. Kedvelt a gyerekek körében a labdadobálás mondókával, különböző figurákkal – hívják fel a figyelmet a gyógypedagógusok.

(A borítóképen: A kicsik otthoni tornája fontos dolog)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában