állattartás

2021.03.21. 17:30

Emiatt bénulhat meg egy város állatorvosi ellátása

A koronavírus-járvány harmadik hulláma különös terheket ró az állatorvosokra. Olvasóink arról érdeklődtek, hogy változtak-e az állatorvosi rendelőben történő látogatás szabályai.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

– Az egészségügyi dolgozókkal ellentétben az állategészségügyi dolgozók – állatorvos, állatorvosi asszisztens, állatgyógyszertári alkalmazott – kimaradtak az állami vakcinázásból, ugyanakkor általában egy műszakban dolgoznak – hívta fel a figyelmet dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos. – Ez azért lényeges, mert ha egyetlen egy kolléga is koronavírussal fertőződik meg, akkor be kell zárni az egész rendelőt. Erre Miskolcon is volt már példa a közelmúltban, ami borzasztó nagy probléma még egy ekkora városban is, hiszen ilyenkor az odatartozó betegek terhe a többi rendelőre hárul. Mindezek ellenére napi szinten találkozunk vele, hogy a gazdik nem, vagy hiányosan tartják be a járványügyi előírásokat.

Egy állat egy gazdival

Azok a higiénés szabályok, amelyek a kormányzati rendeletben szerepelnek, az állatorvosi rendelőkre is vonatkoznak.

– Nálunk is maszkot kell viselni és be kell tartani a másfél méteres védőtávolságot. Mivel alkoholos kézfertőtlenítőket helyeztünk ki, amit kötelező használni, ezért kesztyűt nem előírás viselni, de ajánlott. Máshol ez másképpen lehet, amiről érdemes előre tájékozódni. A Miskolci Állatkórházban ez azt is jelenti, hogy az épületbe az állattal csak egy tulajdonos léphet be. Más állatorvosi rendelőkben olyan is előfordul, hogy egyáltalán nem engednek be embert még a váróba sem. Azonban ennek hatására rendkívüli módon meghosszabbodik a kezelés ideje.

A járványügyi kockázat minimalizálása érdekében viszont igyekszünk mindenkinek előre időpontot adni, kivéve, ha sürgősségi ellátás szükséges az állat számára. A gazdit az utóbbi esetben is csak a kezelés végén hívjuk be, amikor a kedvence további ellátásáról tájékoztatjuk. Emiatt kérjük, hogy mielőtt személyesen felkeresnek minket, telefonáljanak – javasolta az állatorvos.

A karantén az karantén

A hatósági házi karantén idején figyeljünk oda, hogy kedvencünk minél kevesebb emberrel érintkezzen!

– Sajnos az elmúlt hónapban többször előfordult, hogy hatósági házi karanténból hoztak vagy küldtek el hozzánk állatot. Hacsak nem életveszélyes a kisállat helyzete, akkor kérjük, hogy becsületesen tartsák be a gazdik a karanténintézkedéseket. Ez azért fontos, mert bár jelenlegi tudásunk szerint a kutyák és a cicák nem kapják el a koronavírust, és mint hordozók nem is tudják terjeszteni azt. Viszont ragályfogó tárgyként, tehát a szőrükön hordozhatják a kórokozót. Azaz mindenkinek veszélyeztetik az egészségét, akivel útközben találkoznak – hangsúlyozta a kisállatgyógyász.

Kérdezze az állatorvost!

Az Észak Kisállat rovatában tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] e-mail-címre várunk.

Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: A koronavírus idején meghosszabbodik a kezelés ideje a rendelőkben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában