Szponzorált tartalom

2021.03.17. 14:24

Bemutatkozik a Nyíri Idősek Klubja

A Nyíri Idősek Klubja a Községi Önkormányzat fenntartásában már 2003-tól működik településünkön. Az elmúlt 9 évben ellátási szerződés keretében a Filkeházi Görögkatolikus Parókia működtette az intézményt. Átszervezések következtében 2021 januárjától a Hegyközi Területfejlesztési és Alapellátási Társuláshoz csatlakozva a szakmai irányítást a Pálházai Körzeti Alapszolgáltatási Központ látja el.

Az intézményben a szakfeladatok bővítése vált szükségessé, így a házi segítségnyújtás és az idősek nappali ellátása mellé a szenvedélybetegek nappali ellátását indítottuk be márciustól. Mindkét klub működését egy folyamatosan megújuló és szépülő épületben tudjuk biztosítani. Az épület új nyílászárókat, új vizesblokkot kapott, új iroda helyiséget alakítottak ki, a foglalkozások biztosítása szintén felújított termekben történhet. Az udvar térkő burkolatot kapott és nagy fedett terasz is készült. Ezzel a megújult külsővel várjuk a nálunk otthonra találó időseket, és azokat a szenvedélybetegséggel küzdő ellátottakat, akik szakszerű alapfokú segítségre szorulnak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nagy népszerűséggel és sikeresen működött az idősek nappali ellátása (klub), amelyben 30 nyugdíjas tölti el hasznosan szabadidejét, vesz részt különböző programokon, ünnepségeken, bibliaórákon. Az idősebb réteg nagyon örül ennek a lehetőségnek, sokan egyedül élnek, jellemző az elmagányosodás. A házi segítségnyújtásban részesülőket a házi gondozók támogatják, a nappali ellátásban részesülőknek pedig színes programokat biztosítunk. Másfél évtizede működik a klubtagokból álló néptánc csoport, amelyre nagyon büszkék vagyunk. A néptánc mellett modern tánccal és humoros előadásokkal is készülünk. A környező települések rendezvényein veszünk részt, nyugdíjas vetélkedőkön és találkozókon szerepelünk. Legszebb sikerünk, hogy egy vetélkedő keretében Hévízen léphettünk fel.

Hétköznapjainkat filmvetítések, kézimunkázás, sakkozás, torna, könyvtárlátogatás, sütés-főzés, felolvasás, nótázás, egészségmegőrző tanácsadás, kirándulások, mókázások színesítik. Minden felekezet részére rendszeresen biztosítjuk a biblia órákat. Az ökumené jegyében három lelkésszel közösen ünneplünk meg minden nagyobb ünnepet.

Nagy hangsúlyt fordítunk a hagyományőrzésre, amit szeretnénk átörökíteni a fiatalabb generációnak is. Az idősek segítségével egy teljes szobát rendeztünk be régi bútorokkal, berendezési tárgyakkal, ami hűen tükrözi az ő világukat. A kiállítás látogatható, szívesen várjuk a vendégeket.

Régi hagyományokat felelevenítve rézüstben szilvalekvárt főzünk, majd készülnek a finom gombócok és a sparhelten a krumpli lángos. Az idősek szívesen osztják meg velünk a régi hagyományos ételek receptjeit. A sütés-főzés mindig jó hangulatban telik, felcsendülnek harmonika kísérettel a magyar nóták is, és a tánc sem maradhat el.

A születésnaposokat is méltóan és vidáman megünnepeljük. A közösség összekovácsoló ereje egy időre elfeledteti az idősekkel a mindennapi gondjaikat, és pozitív feltöltődést biztosít számukra. A megújult, térkövezett klub udvara egy gyönyörű búbos kemencével is bővült, ez még több lehetőséget nyújt majd a hagyományos ételek elkészítésére, az idősebb generáció szívesen adja át a fiatalabbak részére a tapasztalataikat.

Szívesen kirándulunk, megismerkedünk távolabbi nevezetességekkel is. A jótékony hatású gyógyvíz sem maradhat el. Tartjuk a kapcsolatot más klubokkal is, részt veszünk egymás rendezvényein.

A nyíri idősek és a dolgozók szívesen várják a Hegyközben kirándulni vágyókat, jöjjenek és látogassanak meg bennünket. Sajnos a színes rendezvényeinket a Covid19-világjárvány nagyon befolyásolja, betartva a kormány rendelkezéseit, jelen időszakban mi sem tudunk rendezvényeket szervezni. Természetesen nem hagyjuk magukra nyugdíjasainkat, minden segítséget biztosítunk számukra, amire szükségük van. Nagyon várjuk mindannyian a felhőtlen, jó hangulatú viszontlátást, a találkozásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában