világnap

2021.03.25. 16:00

Az óceán szerepéről nem szabad megfeledkezni

A meteorológiai világnap középpontjában idén a Föld felszínének 70 százalékát borító vizek álltak.

Kiss Daniel

Forrás: Shutterstock

A meteorológia világnapja volt kedden. Azért március 23-a ez az ünnep, mert e napon jött létre a Meteorológiai Világszervezet (WMO) is. Tavaly a középpontban az édesvíz állt az „éghajlat és időjárás” címmel, idén pedig a meteorológia szempontjából szintén fontos sós vizekről, a tengerekről és az óceánokról volt szó.

Termosztát és futószalag

Amikor időjárásról és éghajlatról beszélünk, többségünk arra gondol, ami az atmoszférában történik. Ha kihagyjuk az óceánt, akkor viszont hiányzik a kép nagy része – hívta fel idén a figyelmet a WMO. Az óceán vezérli a világ időjárását és éghajlatát, és terepet ad a globális gazdaságnak és az élelmezésbiztonságnak. Az éghajlatváltozás erősen sújtja az óceánt, és egyre több veszélyt jelent az emberek százmilliói számára.

Ezek miatt a 2021-es meteorológiai világnap témája „az óceán, éghajlatunk és időjárás” lett. A szervezet felhívta a figyelmet, hogy az óceánok bolygónk termosztátjaként és futószalagjaként működnek. A napsugárzás jelentős részét elnyelik és átalakítják, cserébe pedig hővel és párával látják el a légkört. A hatalmas kiterjedésű óceáni áramlatok elosztják ezt a hőt a Föld körül. A természetes óceánlégkör-egyensúlyt viszont a Meteorológiai Világszervezet szerint mindinkább bolygatja az emberi beavatkozás, melynek kettős eredményeképp a Föld felszínének 70 százaléka egyszerre sebezhetőbbé és veszélyesebbé is vált.

Az utóbbi évtizedekben az időjárás-előrejelzés egyre pontosabbá vált, a WMO közösségei viszont tovább szeretnék fejleszteni a hatásalapú előrejelzéseket, mondván nemcsak az számít, hogy milyen lesz az idő, hanem az is, hogy ez mivel jár – hangsúlyozták.

(A borítóképen: Az óceán vezérli a világ időjárását és éghajlatát)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában