túra

2021.03.15. 19:00

Az emléktúra idén is a természetbe csalogatja a túrázókat

Apagyi Beáta

Fotó: Kozma István

Nem marad el a Népek Tavasza Emléktúra a Bükk hegységben, amit a B.-A.-Z. Megyei Természetjáró Szövetség hirdet meg évről-évre a március 15-i napra. Az eseményt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartják. Idén azonban nem egy nap alatt, hanem február 28-tól április 11-ig teljesíthetőek a különböző távok a járványügyi helyzetnek köszönhetően.

Hatvaniné Vályi Nagy Ágnes és családja hosszú idők óta rendszeresen teljesítik a távok egyikét, ahogy ő fogalmaz, ezzel ünneplik és róják le tiszteletüket a forradalom eseményei és hősei előtt. – Barátoktól hallottunk először a lehetőségről, mivel férjemmel mi magunk is szeretünk túrázni, így nem volt kérdés, hogy elindulunk-e. Természetesen a gyerekeinket is szerettük volna bevonni, hogy megkedveltessük velük a természetjárást, így amint megtanultak gyalogolni saját lábaikon, nekivágtunk az erdőnek, kezdetben a legrövidebb távnak. Hívtuk családos barátainkat is, így mindenki megtalálta a korosztályának megfelelő társaságot. Hogy a piciket még inkább motiváljam, külön igazolófüzetet készítettem számukra, amibe úton-útfélen gyűjthették az általam osztogatott matricákat – mesélte Ágnes.

– A Népek Tavasza Emléktúra szervezői mindig változatos útvonalakat hirdetnek meg, különböző hosszúságban, így kortól, nemtől függetlenül mindenki megtalálja a kedvének, erőnlétének megfelelőt. Családunk kezdetben a 10 kilométeres távokat járta végig, ahogy a gyerekek cseperedtek, úgy a távot is növeltük, de számunkra a legmegfelelőbb a 15 kilométeres szakasz. Az eső sem tart vissza, azt szoktunk mondani nincs rossz idő, csak rossz felszerelés, azonban ha március 15-én az időjárás mégsem lesz kedvező, április 11-ig bármikor elindulhatunk. Biztosan nem fogjuk elszalasztani a lehetőséget, szerencsések vagyunk, hiszen a Bükk lábánál élhetünk, egy félórás autókázással könnyen eljuthatunk különböző káprázatos természetközeli helyekre – tette hozzá.

– Bár az idei évben elmarad a túrázást levezető zsíros kenyér, meleg tea elfogyasztása, amit a szervezők szoktak biztosítani, a közös családi fagylaltozást semmi esetre sem hagyjuk ki – mondta a háromgyermekes édesanya.

Pető Sándor is évek óta visszajáró emléktúrás, az idei évben futva teljesítette a 31 kilométeres távot. – Bár Budapesten élek, de a Bükk a legkedvesebb tájegységem az országban, így mindig szívesen térek vissza. Korábban barátokkal, most egyedül futottam le a kilométereket. Letöltöttem az igazolólapot az internetes oldalról, melyben a túra során érintett helyszínekre vonatkozó kérdésekre kellett válaszolni, amit ha visszaküldök a szervezőknek, megkaphatom a díjamat. Ez általában egy kitűző és egy oklevél. Bár olcsó dolognak tűnhetnek, mégis hatalmas értékkel bírnak, hiszen a túrázók tudják, hogy mennyi munka és élmény van az apróságok mögött – hangsúlyozta Pető Sándor.

A szervezők kérik a túrázókat, hogy bármelyik útvonalon is indulnak el, azt a hatályos járványügyi intézkedésekkel összhangban egyénileg, vagy családosan tegyék. Minden, az eseménnyel kapcsolatos további információ a nepektavasza.hu oldalon megtalálható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában