Érettségi +

2021.03.26. 09:15

Angolul és „érettségiül” is tudni kell

Velenyákné Vanta Anna is több hasznos információt adott a diákoknak az érettségit segítő, új sorozatban.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock

„Érettségi+” címmel, újabb programsorozattal segíti az érettségire készülő diákokat a Miskolci Szakképzési Centrum. Ezúttal a tárgyi tudást kiegészítő és a sikeres vizsgát támogató módszertani videókból kaphatnak sok-sok hasznos információt a fiatalok. Angol nyelv tantárgyból Velenyákné Vanta Anna, a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamos­ipari Technikum oktatója ad tanácsokat annak érdekében, hogy a diákok minél jobb eredményt érjenek el a középiskolás éveket lezáró vizsgán.

Visszanézhető

Elöljáróban elmondta, két érettségiző csoportja van, a 11.-esek közül pedig 8 tanulója tesz előrehozott emelt szintű vizsgát. Az Érettségi+ előadásának kettős célja volt. Az egyik, hogy minél több alapinformációt adjon át a fiataloknak. Például arról, hogy milyen részekből áll az angolérettségi, hány percig tart az írásbeli és a szóbeli vizsgarész, melyiken hány pontot lehet elérni.

Velenyák Anna | Fotó: Kozma István

– Természetesen ezeket minden tanár elmondja, de a videó bármikor elérhető, visszanézhető, és ha a diákok többször is hallják a tudnivalókat, akkor talán jobban megjegyzik. Az előadásom másik részében azokat a 40 éves szakmai tapasztalataimat osztottam meg, amelyeket saját tanítványaimnak is elmondok minden évben. Például azt, hogy a szövegértési feladat nem memóriapróba. Mindig vissza kell menni a szövegben, és kikeresni azokat a mondatokat, szövegrészeket, amelyek választ adnak a kérdésekre. Sokszor ilyen apróságokon múlik, hogy hány pontot kapnak az érettségizők egy-egy feladatra. Ez érvényes a szövegalkotásra is, ahol a diákoknak például levelet, blogbejegyzést vagy hozzászólást kell írniuk egy internetes fórumra. Ebben a feladatban is figyelmesen kell elolvasni, hogy mi a teendő. A levélírás elején például fontos tisztázni, hogy ki, kinek és miért írja a levelet. Ez azért lényeges, mert ha valaki félreérti a feladatot, hiába ír szép fogalmazást, nulla pontot kaphat rá.

Felhívtam a figyelmet arra is, hogy az íráskészség-feladat során ne feledkezzenek el a szöveg helyes tagolásáról, a bekezdések alkalmazásáról.

Az is fontos, hogy ne féljenek az ismeretlen szavaktól. Olyan ez, mint amikor elmegyünk egy buliba, ott is először az ismerősökkel beszélgetünk, és ők majd bemutatnak az ismeretleneknek. A szóbelin legyenek kellően magabiztosak és felszabadultak az érettségizők. A vizsga során az a legfontosabb, hogy igyekezzenek folyékonyan, folyamatosan beszélni. Ha valakinek nem jut eszébe például az édesapja foglalkozása angolul, akkor mondjon valami mást, amit tud, hiszen itt nem a szöveg igazságtartalma a lényeges.

A hallott szövegértést pedig filmnézéssel, zenehallgatással vagy akár számítógépes játékokkal is lehet fejleszteni. A felvett videóban megmutattam a diákoknak egy feladatsort is, és elmagyaráztam, hogy melyik feladattípusnál mire kell figyelni. Ezeket a tudnivalókat már biztosan hallották a tanulók a saját tanáruktól, de az Érettségi+ egy olyan fórum, ami különbözik az iskolai óráktól, még az online óráktól is, így megerősítheti bennük az elhangzott tanácsokat – hangsúlyozta Velenyákné Vanta Anna.

Emelt szinten

Jelezte: több év nyelvtanulás után és logikus gondolkodással az elégséges osztályzatot szinte mindenki el tudja érni, még akkor is, ha az utóbbi egy év munkáját nagyon megnehezítette a megszokott iskolai légkör, a személyes jelenlét hiánya. Az emelt szintű érettségi jeles osztályzatához azonban már komoly felkészültség szükséges.

– Azt szoktam mondani a tanítványaimnak, hogy itt már nem elég angolul tudni, hanem „érettségiül” is tudni kell. A vizsgán előforduló feladattípusokat jól be kell gyakorolni, akár a kosárlabdázónak a sikeres kosárra dobást. Sokat kell angolul olvasni, filmet nézni, és természetesen szorgalom, kitartás is szükséges hozzá. A tanítványaim közül többen emelt szinten érettségiznek. Ezt a technikumba járó diákok is meg tudják tenni, annak ellenére, hogy nálunk például nincsenek emelt óraszámú nyelvi képzések – fogalmazott az angoltanár.

Kreatívan

A tanárnő azt is kiemelte, hogy a járvány feladta a leckét az oktatóknak és a diákoknak egyaránt.

– A kollégáimmal arra törekszünk, hogy folyamatos emberi kapcsolatot tartsunk a gyerekekkel, rendszert vigyünk az életükbe, és kreatív feladatokkal motiváljuk őket – mondta végül Velenyákné Vanta Anna tanárnő.

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/erettsegi-5306380/

https://boon.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/erettsegi-idejen-jol-jon-minden-segitseg-a-diakoknak-5308591/

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/erettsegi-a-sikeres-zarovizsgakert-5305333/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában