állatvédő szervezet

2021.03.18. 14:30

Állatmentő az egész család

Tardonaiak mentik az erdőkben csellengő kutyákat, cicákat.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A megyében nagyon sok olyan kisebb állatvédő szervezet működik szinte ismeretlenül, akik egy adott település életében nagyon fontos szerepet játszanak. Ilyen a Tardonai Kóborkák Állat- és Természetvédő Egyesület is.

Helybéli összefogás

– Négy éve alakultunk egyesületté, de már előtte is mentettük a Tardonán kóborló kutyákat, macskákat. Településünk földrajzi fekvéséből adódik, hogy a Kazincbarcika és Dédestapolcsány közötti erdős területen kidobott kutyák betévednek a faluba és élelmet keresgélnek – mesélte Pál Lilla, a Tardonai Kóborkák Állat- és Természetvédő Egyesület elnöke. – Eleinte helyben sikerült nekik gazdát találni. Aztán már mindenkinek lett kutyája vagy macskája, aki állatot volt hajlandó befogadni. Azért hoztuk létre a szervezetet, hogy a gazdásítás folyamata könnyebb legyen. Az egyesületet Tardonán sok ember és az önkormányzat is segíti, támogatja. Az évek során családi „vállalkozássá” fejlődött. Legnagyobb segítségem ebben édesanyám és ötéves fiam.

Komfortos helyen, családtagként kezelik a befogadott állatokat.

– Az egyesület székhelyén jelenleg négy kutya és cica lakik. Hely hiányában többet nem tudunk befogadni, hanem ideiglenes befogadókhoz, illetve más állatvédő szervezetek segítségével menhelyre juttatjuk az újakat. Egy „kutya házzá” átalakított melléképületben, külön a számukra lekerített udvaron helyezzük el őket. Így nincsenek szűk kennelek, mindenkinek megvan a mozgástere, az épületen belül a saját meleg kuckója. A mentett macskák a „cica házban” élnek, ahol van lehetőségük kint és bent szabadon mozogni, magasra mászni. Emellett minden évben van egy-két sérült madár is, aki hozzánk kerül. Őket csak ideiglenesen tudjuk elhelyezni, ezért amint lehet, más szervezeteknek adjuk át. Mindig telt ház van nálunk, így nagy segítség az örökbefogadás – hangsúlyozta az egyesület elnöke.

Az örökbefogadás telefonos és személyes találkozás után, örökbefogadási szerződéssel lehetséges.

– A leendő gazdiktól bemutatkozó levelet kérünk, valamint első körben telefonon beszélgetünk. Aztán következhet a személyes találkozó a kiválasztott állattal. A járvány alatt is van lehetőség a kóborkákkal ismerkedni a védelmi intézkedések betartása mellett. Az udvaron, illetve közös séta során találkozhat ember és állat. Nálunk a négylábú választ gazdát. Olyan örökbefogadókat keresünk, akiknél az új kedvenc a család része. Utólag is folyamatosan tartjuk a gazdikkal a kapcsolatot. A gazdásítás mellett nagy hangsúlyt fektetünk a prevencióra. Lakossági tájékoztatót osztottunk, segítünk, ha rendszeresen kiszökik a kutya, vagy ivartalanítani kell. Több macskatartónak juttattunk gyógyszert, illetve egy-egy beteg kutya gyógykezeléséhez nyújtottunk támogatást. Adományokat mi is szívesen fogadunk – mondta Pál Lilla.

(A borítóképen: Veres Vendel és Bocsi, a mentett kutyus)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában