Egészség

2021.03.03. 13:00

A tavaszi fáradtság ellen

Legyünk sokat a szabadban, és együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt – ajánlják a szakemberek.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Ebben az időszakban gyakran tapasztalhatjuk, hogy reggelente alig bírunk felkelni az ágyból, napközben még a kisebb feladatok is kimerítenek. Most az otthoni munkavégzés és az állandó bezártság sem könnyíti meg a helyzetünket. Télen amellett, hogy rövidülnek a nappalok, a napsugarak ereje is mérséklődik, ezáltal a kedélyállapotunkra kiható szerotoninszintünk csökken. Ilyenkor energiadúsabb, de vitaminszegényebb ételeket fogyasztunk. „A nappalok hosszabbodásával azonban megfordul ez a folyamat: több napfény hatására az alvást szabályozó melatoninszint csökken, míg a szerotoninszint növekszik, és ez megváltoztatja testünk biológiai óráját. Bár hormonháztartásunk alkalmazkodik az évszakokhoz, az átmeneti periódusok jellemzően megterhelik a szervezetünket. A téli-tavaszi átállás egyik tünete lehet a tavaszi fáradtság. Ez a természetes átalakulási folyamat nappali álmosságban, fáradékonyságban, kedvtelenségben mutatkozhat meg” – mondta dr. Gosztola Petra belgyógyász szakorvos. Amennyit csak tudunk, legyünk friss levegőn és természetes fényben napközben. Ez a hormontermelődésre való hatása révén növeli az örömérzetünket, illetve az oxigéndús levegő felpezsdíti a vérünket, frissíti a gondolkodásunkat. Használjuk ki a napfény energiáját, és fokozatosan kezdjünk el ismét mozogni, lehetőleg minél többet: sétáljunk, túrázzunk, sportoljunk a szabadban vagy kertészkedjünk! Ha egész héten keveset aludtunk, akkor ne hétvégén próbáljuk bepótolni a lemaradásunkat, a túlalvástól ugyanis csak még fáradtabbak leszünk.

Együnk zöldet és sárgát!

A tavaszi fáradtság ellen fogyasszunk minél több vitaminban, ásványi anyagban és nyomelemben gazdag élelmiszert. Különösen fontos, hogy pótoljuk az immunrendszerünk számára elengedhetetlen vitaminokat – az E- és a C-vitamint, valamint a béta-karotint. Kiváló E-vitamin-források a növényi olajok, a gabonafélék csírája, a hús, a máj, a tojás és a zöld növények – tudtuk meg Csitári Nikolett dietetikustól. Ilyenek a spenót, sóska, valamint a saláták különböző fajtái és a káposztafélék. Ezek a zöldségek bővelkednek fitonutriensekben, amelyek – egyebek mellett – immunerősítő hatása is kiváló. Tavasz közepe felé egyre többször ajánlott a sárga színű zöldségek fogyasztása is, a karotin, azaz az A-vitamin miatt, ami az UVB-sugárzástól is megvédheti a bőrt. Figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre is! Igyunk naponta legalább két liter vizet, esetleg frissen facsart gyümölcs- vagy zöldséglevet, gyógyteákat.

(A borítóképen: Gyümölcs minden mennyiségben. Ez a feltöltődés titka...)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában