szórakozás

2021.03.05. 14:30

A hintázás minden korosztálynak hasznos

Pozitív lelki hatásai egészen az anyaméhig vezethetők vissza.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

„Hinta-palinta, régi Duna, kis katona, ugorj a Tiszába!”

Ugye mindenkinek ismerős gyerekkorából ez a vidám dalocska?! Vidéki túránk során szomorúan panaszolta az egyik óvodavezető: az újabb előírások miatt meg kellett szüntetniük a hintákat, pedig a gyerekek nagyon szerették, és fejlődésük szempontjából is hasznos volt. A mozgásterapeuta véleményét kérdeztük erről.

Örök klasszikus

– Ahogy annak idején hintázás közben a szüleink nekünk mondogatták a versikét, most mi tanítjuk meg a gyermekeinknek. Ebből is látszik, hogy a hintázás egy örök klasszikus. Ahogy a nagyszüleink, úgy a mai gyerekek is szívesen pattannak a hintába, egy kis „szórakozásra”. S bár a legtöbb szülő szemében csupán szórakozást jelent, a hinta valójában egy kiváló fejlesztőeszköz – fejtette ki Bósáné Kovács Andrea gyógypedagógus, alapozó terápiás mozgásterapeuta.

A hintázással együtt járó ritmikus mozgás pozitív lelki hatásai egészen az anyaméhig vezethetők vissza, ahol gyakorlatilag a baba a pocakban folyamatosan ringatózik – ismertette a szakember. Ennek köszönhetően ez az érzés a születés után is a biztonság érzetét idézi fel a csecsemőkben. Nem véletlenül nyugszanak meg a babák, amikor ringatják őket. A pozitív lelki hatásokon túl a hintázás nélkülözhetetlen szerepet tölt be a megfelelő egyensúlyérzék, a térérzékelés, a ritmusérzék, fejlődésében. A hintázás erősíti a két agyfélteke közötti kapcsolatot, és a jótékony hatás a mozgáskoordinációra és itt is érvényesül. Fejleszti a figyelmet, mert a koncentrációért felelős agyi területet stimulálja. Hintázás során a gyermeknek a felsőtest és a láb egyidejű és ellentétes mozgását össze kell rendeznie, valamint megtanulni a mozgás elindítását és megállítását. A test koordinációs összehangolásának képessége és a biztos egyensúlyozó képesség segít a precízebb izommozgás, a finommotorika fejlesztésében, amelynek megfelelő fejlettségi szintje elengedhetetlen az iskolai írás tanuláshoz. A hintázó gyermek folyamatosan keresi az egyensúlyt. Bizonyos izmokat el kell lazítania, másokat meg kell feszítenie, hogy megtalálja. Így fejlődik az izomzat és a mozgáskoordináció.

Ám a hintázást felnőttkorban sem feltétlenül kell abbahagyni. Jó móka lehet gyermekekkel együtt játszani, és edzésnek sem utolsó. Ráadásul mentálisan és lelkileg is felfrissít, hiszen a szabadban töltött idő és a testmozgás során endorfin szabadul fel. Az endorfin – köznapi néven boldogsághormon – csökkenti a stresszt, és ezáltal javítja az immunrendszert is. A hintázás kortalan – hívta fel a figyelmet a gyógypedagógus.

(A borítóképen: Szeretünk hintázni)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában