2021.02.26. 15:00
Az innovatív metszés elmélete és gyakorlata
A legkisebb beavatkozással, vágásfelületekkel igyekeznek kialakítani a növényt.
Forrás: ÉM
A szőlő metszésének új, innovatív megközelítését mutatták be különböző művelésmódokban a közelmúltban hegyaljai termelőknek. Az elméleti és gyakorlati kurzust a Simonit & Sirch olasz tanácsadó cég előadásában, a DE Mádi Bor Akadémia szervezésében láthatták az akadémia oktatóközpontjának helyt adó Borsay-kastélyban, illetve a terepi gyakorlatok során a Disznókő borászat, a Zsirai, a Szepsy, valamint a Sauska pincészet szőlő ültetvényein Mádon.
Erősebb, hosszabb élettartamú
A Simonit & Sirch egy olyan új megközelítést oktat a hallgatóságnak, szőlészeknek, borászoknak, amely a szőlő természetes habitusából kiindulva legkisebb beavatkozással, a legkisebb vágásfelületekkel igyekszik kialakítani a fás részeket, a törzseket, karokat, a termőalapokat. A metszéssel úgy irányítják a növény vegetatív növekedését, hogy az egy erősebb, hosszabb élettartamú tőkét eredményezzen, amely képes magasabb minőségű gyümölcs létrehozására, miáltal magasabb minőségű borok születnek.
A módszer jelentősen javítja a tőkék egészségi állapotát, amelyek így képesek a klímaváltozás jelentette kihívásokra is megfelelően reagálni.
A szaktanácsadó team egyetlen nem olasz tagja egy magyar szakember Fendrik Zsóka személyében. Mesterien bánik a metszőollóval, bámulatosan ismeri föl a növényekben rejlő lehetőségeket. A gyakorlati bemutatón rengeteg hasznos trükköt leshettek el tőle a résztvevők.
A mostani kurzussal még nincs vége a módszer teljes megismerésének, májusban az új módszerrel metszett állományokban a hajtásválogatás simonitos módszerét is megtanulják a kurzus részt vevő szőlészei.
A DE Mádi Bor Akadémia szeretné ősszel tovább folytatni a hasonló workshopok szervezését annak érdekében, hogy javuljon a tokaji ültetvények egészségi állapota, és ezzel is hozzájárulhassanak ahhoz, hogy továbbra is kiváló borok születhessenek Mádon és Tokajban.
(A borítóképen: Fendrik Zsóka előadása)