Növénytermesztés

2021.02.26. 15:00

Az innovatív metszés elmélete és gyakorlata

A legkisebb beavatkozással, vágásfelületekkel igyekeznek kialakítani a növényt.

Forrás: ÉM

A szőlő metszésének új, innovatív megközelítését mutatták be különböző művelésmódokban a közelmúltban hegyaljai termelőknek. Az elméleti és gyakorlati kurzust a Simonit & Sirch olasz tanácsadó cég előadásában, a DE Mádi Bor Akadémia szervezésében láthatták az akadémia oktatóközpontjának helyt adó Borsay-kastélyban, illetve a terepi gyakorlatok során a Disznókő borászat, a Zsirai, a Szepsy, valamint a Sauska pincészet szőlő ültetvényein Mádon.

Erősebb, hosszabb élettartamú

A Simonit & Sirch egy olyan új megközelítést oktat a hallgatóságnak, szőlészeknek, borászoknak, amely a szőlő természetes habitusából kiindulva legkisebb beavatkozással, a legkisebb vágásfelületekkel igyekszik kialakítani a fás részeket, a törzseket, karokat, a termőalapokat. A metszéssel úgy irányítják a növény vegetatív növekedését, hogy az egy erősebb, hosszabb élettartamú tőkét eredményezzen, amely képes magasabb minőségű gyümölcs létrehozására, miáltal magasabb minőségű borok születnek.

A módszer jelentősen javítja a tőkék egészségi állapotát, amelyek így képesek a klímaváltozás jelentette kihívásokra is megfelelően reagálni.

A szaktanácsadó team egyetlen nem olasz tagja egy magyar szakember Fendrik Zsóka személyében. Mesterien bánik a metszőollóval, bámulatosan ismeri föl a növényekben rejlő lehetőségeket. A gyakorlati bemutatón rengeteg hasznos trükköt leshettek el tőle a résztvevők.

A mostani kurzussal még nincs vége a módszer teljes megismerésének, májusban az új módszerrel metszett állományokban a hajtásválogatás simonitos módszerét is megtanulják a kurzus részt vevő szőlészei.

A DE Mádi Bor Akadémia szeretné ősszel tovább folytatni a hasonló workshopok szervezését annak érdekében, hogy javuljon a tokaji ültetvények egészségi állapota, és ezzel is hozzájárulhassanak ahhoz, hogy továbbra is kiváló borok születhessenek Mádon és Tokajban.

(A borítóképen: Fendrik Zsóka előadása)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában