vakvezető tanoncok

2021.02.24. 14:00

A vakvezető kutyák nevelésének titkai

Szamócát, a kis vakvezető tanoncot egy teljes család, Gáspárék készítik fel a későbbi feladatára.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Máris nyolchetesek a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola legfiatalabb vakvezető tanoncai. Ez azt jelenti, hogy elérkezett az idő, hogy elhagyják mamájukat, Winnipeget és kölyöknevelőikhez költözzenek. Szamóca, a kis labrador szuka egy miskolci családba került, akik szívesen meséltek az aranyos lakótársról.

Régi állattartók

– A kölyöknevelő program kalandos, érdekes és kellemes társasági esemény. A vakvezetőkutya-iskolánál dolgozom, de a lányaim is szívesen bekapcsolódtak önkéntesként a Baráthegyi Alapítvány munkájába – mondta Gáspár Anna, az édesanya, a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola önkéntes koordinátora.

– Nagyon jó segítő közösséghez lehet így csatlakozni. A járvány előtt havonta voltak kölyöknevelő-találkozók. Az pedig a bónusz, hogy emellett segítünk egy látássérült embernek is, hogy egy vakvezető kutyához jusson, ami nagy ajándék. Otthon egyébként sok kisállatot tartunk, annak ellenére, hogy társasházban lakunk. Egy tízéves westie-n, Sammyn kívül még van cicánk és törpenyuszink is.

A Gáspár család már tapasztalt kölyöknevelőnek számít.

– Most február elején került hozzánk Szamóca az S/Sz kezdőbetűs alomból. Pixel után, aki az előző, P kezdőbetűs vakvezetőkölyök-alomba tartozott. Hozzá hasonlóan Szamóca is körülbelül egyéves koráig lesz itt – számolt be Gáspár Anna. – Bár Pixel után nagyjából már tudtuk, hogy mire vállalkozunk, mégis meglepődtünk, mert Szamóca teljesen más egyéniség. Ő kislány, ennek ellenére szemtelenebb, határozottabb, élénkebb és ugatósabb, mint a kan Pixel volt. Szeret mindent behurcolni a helyére. Az első néhány napon bátortalankodott, de a saját tízéves westie-nk, Sammy segített neki feloldódni. Azóta egyre inkább kezdi megszokni a házirendet. A kutyatársaság főleg Szamóca szocializációja szempontjából fontos. Sokat tanul Sammytől, de az idősebb kutyus is játékosabb lett az ő jelenlétében. Mi pedig helyes viselkedésre tanítjuk. Például, hogy ne másszon fel a bútorokra, vagy ne lopjon az asztalról. Megtanítjuk a behívásra és néhány alapvető parancsra is. Ebben dr. Juhász Nórától, a kölyöknevelő koordinátortól tudunk segítséget kérni, aki havonta meglátogat minket. Természetesen Szamócát rendszeresen visszük sétálni, úgyhogy megismeri a nagyvilágot és megtanul illedelmesen pórázon jönni-menni.

Péter Hajdúszoboszlóról heti rendszerességgel látogatja Anna lányát, Nyíri Virágot, a barátnőjét, így a kölyöknevelő programba is bekapcsolódik.

– Pixel nevelését végigkísértem, és láttam őt felcseperedni. Szamóca esetében is a mindennapi feladatokhoz, szocializációhoz tudok majd hozzájárulni, és szívesen sétáltatom a kutyust – számolt be Horváth Péter, aki önkéntesként besegít a Baráthegyi Alapítvány munkájába is. – Nagyon fontos, hogy a kiskutya sokat tapasztaljon, és ebben szeretnék segíteni. Bár még nagyon picike, csak tízhetes, de látszik, hogy tiszta vakvezető-vérvonallal rendelkezik. Ez abban nyilvánul meg, hogy nagyon érzékeny és ragaszkodik az emberhez. Gyakran mászik az ölünkbe és rendkívüli módon igényli a törődést.

(A borítóképen: Virág és Péter Szamócával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában