Pálos rend

2021.02.16. 15:30

A romok a múltunk tanúi

A pálos rend a tizennegyedik században még Miskolcon és Diósgyőrben is jelen volt.

Detzky Anna

Fotó: Bujdos Tibor

A miskolciak körében közkedvelt kirándulóhely a bükkszentléleki pálos kolostor romja, de azt kevesen tudják, hogy Diósgyőrben is található egy hasonló. A pálos rend misztikumához az egyre-másra felbukkanó emlékek, épületek is hozzájárulnak.

Miskolc belvárosában

– Miskolc egyik gimnáziuma, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium egy híres pálos szerzetes nevét viseli, aki egyébként Sajóládról indult – mondta Rostás László, Miskolc város korábbi főépítésze. – Kevéssé ismert, hogy Miskolcon a Villanyrendőr sarkán található szép díszes épület, a Rott-ház helyén régen szintén a sajóládi pálosok kúriája állt. Ebben az időben, a 14. században még Diósgyőr is pálos központnak számított, ahol egy kolostor épült a vár mellett. Korábban Lovász Emese régész folytatott itt ásatásokat. Az 1700-as évek végén a diósgyőri pálos templom bútorzatait szétosztották. Oltárát és szószékét Bükkszentlászlóra, padjait pedig egy környező faluba vitték, tehát máig megvannak. A kolostor falait részlegesen visszabontották, és odaépítették az erdészet mai épületét.

Régebbi, mint gondolták

A Bükk rejtekében 710 méteres magasságban található a szentléleki kolostorrom, ahonnan nem messze a népszerű Látó-kövek kilátóhelyre juthat el a kiránduló.

– A Diósgyőri kolostornak volt a filiája a dédesi pálosok tulajdonában lévő bükkszentléleki kolostor, aminek a falai most is állnak. Sokáig azt hitték róla, hogy 1278- ban épült. Marjalaki Kiss Lajos történész azonban talált egy korai oklevelet, amiből kiderült, hogy a pálosoknak itt korábban volt már egy előzménykolostora. Mint főépítész nagyon szerettem volna visszaállítani az épület diadalívet. Már elkészültek a tervek és Bogácson legyártották hozzá a köveket. Viszont a felújítás nem tudott megvalósulni, mert nincs rendezve a telekhatár, úgyhogy a kolostor végleges rendbetétele még várat magára. Ahhoz, hogy a rom ne menjen tönkre, legalább a kápolnáját le kellene fedni, ugyanúgy, mint a martonyi pálos templom esetében – jelentette ki az egykori főépítész.

Lengyelek vitték tovább

A megyénkben található pálos emlékek a régi rend fényét idézik, amely az 1700-as években átalakult. Történelmi okokból Lengyelországba került át a központja.

– 1784-ben létre jött egy olyan lengyel pálos kongregáció, amely függetlenedett a magyar pálos rend joghatóságától. Ezt Szaniszló Ágost lengyel király kérésére a Vatikán jóváhagyta. Két évvel később a magyar pálos rend nyilvános működését folyamatosan akadályozni kezdték. II. József, a kalapos király, aki sosem koronáztatta meg magát a magyar Szent Koronával, lényegében kifosztotta a rendet. Emiatt lehetséges az, hogy a lengyelországi Czestochowa tartományban, Jasna Górában található kolostor vitte tovább a régi magyar pálos szellemiséget, amely még Nagy Lajos király korában épült. Máig itt őrzik a híres Fekete Madonna-ikont is, amely a Mária-tisztelet és a pálos lelkiség egyik fontos jelképe. Másolata a Sziklakápolnában, a ma működő pálos rend budapesti központjában is látható – tudtuk meg.

(A borítóképen: A szentléleki kolostorromnál)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában