Karórás jelzőrendszer

2021.02.15. 18:30

A modern technika segít az idősekre vigyázni

A biztonságos élet záloga lehet bizonyos kor után a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Speciális karórás jelzőrendszer működik Sajószentpéter központtal. Az idős, beteg emberek életét szeretnék megkönnyíteni ezzel az igényelhető házi segítségnyújtás részeként.

Javítja az életminőséget

– A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást (JHS) a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk és szociális helyzetük miatt rászoruló időskorúak, valamint fogyatékos személyek, pszichiátriai betegek vehetik igénybe. Jelenleg a Miskolci, Tiszaújvárosi és a Kazincbarcikai járásokban, 20 településen – nyilatkozta Füleki Tímea Mária, a sajószentpéteri Dr. Csiba László Integrált Szociális Intézmény vezetője. – Segítségével fenntartható a biztonságos életvitel, és a krízishelyzetben lehetőséget nyújt, hogy gyorsan kiérkezzenek a gondozók a helyszínre. Most 221 ellátott számára nyújtjuk ezt a szolgáltatást, amelyet az intézményünktől kért, háziorvossal közösen kitöltött nyomtatványon lehet igényelni postai és elektronikus úton.

Az idős emberek életében nagyon fontos az állandóság – Füleki Tímea Mária

Fél óra alatt kiérnek

Az otthonában segítségre szoruló személy a karján viselt segélyhívó óra nyomógombjával tud riasztást küldeni a központ felé.

– A gondozónőnél hangjelzés kíséretében, a telefon monitorján megjelenik a segítséget kérő személy azonosítója. A diszpécserközpontban eközben szociális szakember felügyeli a riasztást. Az ügyeletes gondozó hívja az ellátottat a lakásán elhelyezett készüléken, amely úgy működik, mint egy kihangosított mobiltelefon. Amennyiben nem tudnak kommunikálni, vagy a veszélyhelyzet csak helyszíni kiszállással oldható meg, a gondozó 30 percen belül megjelenik a riasztás helyszínén. Amennyiben a fennálló problémát nem sikerül elhárítania, úgy sürgősséggel ügyeletes orvost vagy mentőt hív – tájékoztatott az intézményvezető.

Jó személyes kapcsolat

Az ellátás a bizalomra építve tud hatékonyan működni.

– Az idős ember életében nagyon fontos az állandóság, a megszokott személyekhez erősen kötődnek. Éppen ezért lényeges a gyakori találkozás a gondozó és az ellátott között, hogy az alapvető bizalom kiépülhessen. A gondozó részéről elengedhetetlen, hogy ismerje az ellátott életkörülményeit, egészségügyi, pszichés problémáit, családi kapcsolatait. Havonta legalább egyszer személyesen is meglátogatják az ellátottakat, ellenőrzik a készülékeket. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtásban jelenleg 43-an dolgoznak, akiknek szociális gondozó és ápoló végzettségük van. A szolgáltatás zavartalan biztosításához, lakáskulcs leadása szükséges, hogy a gondozó a segítségkérés során be tudjon jutni az ellátást igénybe vevő otthonába. A kulcsot zárható szekrényben kell tartani, amelyhez csak az ügyeletes gondozó férhet hozzá. Segélyhíváskor a gondozók a kiszállást a helyi viszonyoknak megfelelően autóval, kerékpárral vagy gyalog oldják meg – mondta Füleki Tímea Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában